Günümüz de çocuklar ile genç erişkinlikte daha çok ortaya çıkan ve popülerliğini koruyan bu hastalık kişinin normal düzeyin çok üstünde kaygı, tedirginlik, panik ve korku hissetmesidir.
Kaygı normal düzey için gereklidir, hatta bir nevi faydalarını da görürüz. Aslında kaygılanmak, günlük hayatta sorunlarla baş edebilmek ve hayati durumlarla karşılaşıldığında hızlı karar verebilmek için gereklidir.
Bu sebep ile örneğin trafikteyken, iş ve eğitim hayatımızda daha dikkatli olacağımızdan gayet güzel sonuçlar elde edebiliriz. Lakin konu anksiyete hastalarına gelince bütün bu duyguların üst seviyesi söz konusu olur ve malesef ki bu hisler anksiyete başladığı anda hastalarda hiç geçmeyecekmiş gibi duygular hissettirir. Ve böylelikle panik daha da fazlalaşır.
Anksiyetenin belli bir zamanı olmamak ile beraber pek çok şekilde karşınıza çıkabilir. Ani gelen ve yine üst düzey de olan gelecek kaygısı, her an başına kötü bir şey gelecek hissi yahut birden ciddi anlamda hasta olduğunu hissetmeyi örnek olarak verebiliriz. Hatta bazen hastane önünde hasta olduğunu düşündüğünden sabahlayan anksiyete hastası görebilirsiniz.
Bu hastalar sinema salonları ve toplu taşıma araçları gibi doktora uzak olan yerlerde bulunmak istemeyebilirler. Anksiyetesi olan kişiler çoğu zaman hissettikleri yoğun endişe kaygı ve paniğin farkındadırlar fakat bunu kontrol altına alamazlar. Artık bugün dünya üzerinde yüz kişiden en az altısı anksiyete problemi sebebiyle uzmana başvuruyor.
Anksiyete Hastalığı Geçici Midir?
Anksiyete rahatsızlığı iyi bir tedavi ile geçicidir. Ancak hastanın bu rahatsızlığı çok daha ciddi bir konuma gelmeden uzman bir terapistten yardım alması kesinlikle gereklidir.
Hastanın kendi kriz anlarında, anksiyete geçirdiği anda hastanın sakinleşmesi için nefes egzersizleri yapıp her şeyin yolunda olduğuna dair kendini telkin etmelidir, bunun yanında hasta kendisini kaygılandıran şeyleri not almalıdır.
Unutulmaması gereken bir şey varsa o da anksiyetenin geçmişte ki travmatik sebeplerden ortaya çıkmış olmasının yüksek ihtimali ve bu yüzden bu listenin yapılmasında büyük yarar olduğunu bilmeliyiz.
Bunun yanı sıra anksiyete geçirmeye başladığı an hastanın kafasını başka şeyler ile meşgul etmesinin de yararı vardır. Anksiyete hastaları kriz geçirmeye başladıkları an şekerli şeylerden uzak durmalıdırlar. Tıbbi müdahale olarak anksiyete hastalarına ciddiyet seviyesine göre ilaç ve terapi tedavileri uygulanır.
Hasta doktorun verdiği ilaçları dikkatle kullanırsa anksiyeteyi kontrol altına alabilir ve terapiler ile de kendisini rahatlatabilir. Yani sonuç olarak üzerine titizlik gösterildiği takdirde anksiyete rahatsızlığı geçicidir.