1. Ana Sayfa
  2. Genel

Biontech ve Sinovac Arasında Ne Fark Var?


Son zamanlarda isimlerini sıklıkça duyduğumuz, Covid-19′ a karşı antikor üretilebilmesi amacıyla üretilen Biontech ve Sinovac aşısını inceleyeceğiz.

Biontech mi? Sinovac mı?

Biontech ile Sinovac arasındaki farkı anlamak için öncelikle kendi içlerinde bir tanım yapmak gerekmektedir. Biontech çok yeni bir teknoloji olan “MRNA” yöntemini kullanır. Sinovac ise bildiğimiz geleneksel aşının ta kendisidir.

Biontech Nasıl Çalışıyor?

Biontech, az önce de bahsettiğimiz “MRNA” tekniği ile uygulanmaktadır.

MRNA Aşı Tekniği Nedir?

MRNA tekniği, geleneksel aşının aksine çok yeni ve uzun vadede etkisi bilinmeyen bir tekniktir. Bilim dünyasında “Mesajcı RNA” ismiyle geçmektedir. Aşı vücuda enjekte edildikten sonra “mrna”, hücre içine doğru yolculuğa çıkar. Hücre içine ulaşınca, hücre bu MRNA’yı çekirdekten geldiğini düşünerek hemen protein üretimine başlar. Yeterli protein sentezlendikten sonra parçalanır. Yani kendisini imha eder.

Bu esnada sentezlenmiş protein, hücreden dışarıya doğru çıkar. Vücuttaki bağışıklık sistemi, bu proteinin yabancı bir sentez olduğunu farkeder ve bağışıklık sistemi devreye girer. Protein yeterince parçalandıktan sonra bu proteine karşı vücut bağışıklık kazanır.

Daha basit bir dille anlatmak gerekirse, bağışıklık sistemini bir virüsün olduğunu belirterek kandırma işlemi olarak nitelendirilebilir. Bu sayede bağışıklık sistemi, yapay olarak üretilen bu proteinlerle savaşır ve vücudumuzun ihtiyacı olan antikoru üretir.

Sinovac Nasıl Çalışıyor?

Sinovac, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi geleneksel bir aşı yöntemidir. Aktif olmayan virüslerin, yani enfekte etme ihtimali olmayan virüslerin vücuda enjekte edilmesiyle antikor üretilmesini sağlayan bir aşı çalışması olarak açıklanır. 2 ile 8 derece arasında saklanabilen Sinovac aşısı, üretim olarak Biontech aşısına göre daha yavaş ve zor üretilir. Uzun vade de ki etkileri ise yine Biontech aşısına göre daha net ve öngörülebilirdir. İnaktif aşı olarak literatürde bulunmaktadır

Biontech ve Sinovac Aşılarının Yan Etkileri Neler?

Söz konusu aşıların arasında yan etki olarak çok büyük farklar yoktur. Fakat Biontech aşısında, Sinovac’a göre daha fazla yan etki görülmüştür. Alerjik reaksiyon oranları yine birbirlerine oldukça yakındır. Çok ciddi bir kronik problemi olmadığı sürece, özellikle Biontech için yan etkiler sadece kesin olmamakla beraber, kolda ağrı, ateş veya kırgınlık olarak görülmektedir. Genel olarak hafif yan etkiler yaşanmaktadır. Aşı uygulamasından sonraki süreç takip edilmeli ve “ishal, bulantı, kusma, kızarıklık, şişlik ve titreme” gibi yan etkiler görüldüğü zaman en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Baş ağrısı sorunu yaşanırsa “Parasetamol” içeren ağrı kesici kapsüller kullanılabilir.

Biontech Aşısı Genlerimizi Bozar Mı?

İnsan bedeninde milyonlarca mikroorganizmaların genetik ürünleri bulunmaktadır. Biontech aşısından alacağımız hiçbir etken, insanın genetik yapısını değiştirmeyi mümkün kılmamaktadır. “MRNA” genlerden üretilen bir tekniktir. Genlerin bozulması söz konusu değildir.

Hangi Aşıyı Tercih Etmeliyiz?

Biontech ve Sinovac aşıları ile ilgili uzun vadede net bir veri olmaması sebebiyle, bir tercih yapmak oldukça güç. Şu ana kadar görülen etkiler sonucunda, Biontech aşısının Sinovac karşısında çok daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Fakat Biontech aşısı, içerisinde bulundurduğu “MRNA” yöntemi dolayısıyla birçok antijenik proteine karşı Sinovac’a göre çok daha başarılı olsa da uzun vade de sorun yaratma ihtimali de her zaman konuşulmaktadır. Net bir tercih yapılamama sebebi bu etkene bağlıdır.

Yine de hangi aşıyı tercih edersek edelim, aşının bu zamana kadar alınan tüm tedbirlerden çok daha koruyucu olduğunu unutmamalıyız. Bu sayede mutasyon geçiren virüslere karşı, maske ve dezenfekte ile korunmanın haricinde hastalığın önüne bir nebze de olsa daha güçlü geçebiliriz.

Yorum Yap