Borsaya yatırım yapmak karmaşık ve büyük girişimciler için karmaşık görünebilir, ancak burada size Borsaya yatırım yapabilmeniz ve bunu yaparken başarılı olmanız için izlemeniz gereken adımları vereceğiz. Borsaya yatırım yapma olasılığını hiç düşündünüz mü, ancak bunun üst düzey yöneticiler ve ünlü aracı kurumlar için özel bir pazar olduğunu hayal ettiniz mi? Aslında, yatırımlarını yönetmek için parası ve biraz zamanı olan herkes katılabilir ve yatırım yapabilir.
Akılda tutmanız gereken şey paranızla, servetinizle ilgili olduğu için bir uzmana danışmanız, bir danışmana gitmeniz ve Borsa’nın ne olduğunu çok iyi incelemeniz önemlidir. Herhangi bir sürece başlamadan önce, onu oluşturan unsurları, işleyişini, onu düzenleyen yasaları (Meksika’da Ulusal Bankacılık ve Menkul Kıymetler Komisyonu’dur (CNBV) ve onu oluşturan topluluğu bilmelisiniz.
Borsaya yatırım aynı zamanda şirketlerin faaliyetlerini veya büyüme ve genişleme planlarını finanse etmek için sermayeye ihtiyaç duyduklarında gerçekleştirdikleri bir süreçtir. Bu para, şirketin bir kısmını yatırımcı halka vererek, yani hisse satarak elde edilebilir. Bu şekilde şirket, üzerinde siyasi ve ekonomik haklara sahip olacak birçok hissedarın mülkiyeti haline gelecektir.

Bu şekilde farklı tür ve büyüklükteki şirketlerin hisselerinin alınıp satıldığı bir pazar haline gelir. Ve biraz sermayesi olan herhangi bir girişimci Borsa yatırımcısı olabilir. Bu, sermayeyi artırmanın ilginç bir yolu anlamına gelebilir.
Kişi hisse senedi yatırımını orta ve uzun vadeli olarak değerlendirmelidir. Ancak, istediğiniz veya ihtiyacınız olduğu zamanda satabilirsiniz, ancak alacağınız fiyat piyasanın likiditesine bağlı olacaktır. Böylece yatırdığınızdan daha az parayı geri alabilirsiniz.
Bu Konuya Yeni Başlıyorsanız, Dikkate Almanız Gereken Bazı Temel Adımlar
1. Yatırım planınızı yapın ve karlılık hedefleri belirleyin. Bununla Borsa’ya ne kadar ve hangi vade için yatırım yapabileceğinizi bileceksiniz.
2. Varlık yönetiminizi tasarlayın ve toplamın yüzde kaçının Borsaya yatırılacağına karar verin. Her yatırımcıya bağlı olarak %10 ile %100 arasında değişebilir.
3. Yatırımcı profillerini bilir. Yatırım yapacaksanız, ne tür bir yatırımcı olurdunuz? Pasif, yani düşük riskli ve portföyünüzü yönetmeye ayıracak daha az zamanınız olan biri olabilirsiniz; veya aktif bir, yüksek riskli, daha fazla saat, ancak hisse senetlerine veya para birimlerine yatırım yapabilirsiniz. Bankalardan aracı kurumlara kadar, yatırımınızda size rehberlik edecek, riskleri ve en iyi kararları alabilmeniz için mekanizmaları belirten danışmanları vardır.
4. Yatırım hedeflerini tanımlayın. Neden Borsaya yatırım yapmak istiyorsunuz? Bu kararlılığı göz önünde bulundurmak, hafif kararlar vermekten kaçınmanızı sağlayacak ve yeni yatırımlarla yeni hedefler belirlemeniz gerektiğinde nasıl geri çekileceğinizi bileceksiniz.
5. Başlamak için borçlanma araçları için bir yatırım fonu seçmeniz önerilir. Piyasada bulunan bu tür fonların tarihsel getirilerini gözden geçirin.
6. Alım, satım ve yönetim açısından (seçeceğiniz yatırım kanalına göre) ödemek zorunda kalacağınız komisyonları kontrol ediniz. Komisyonlar, kazançlarınızın iyi bir bölümünü “yiyebilir”.
7. Danışmanınızla birlikte yatırımlarınızın nasıl gittiğini periyodik olarak gözden geçirin. Beklediğiniz sonuçları vermedilerse, yola yeniden odaklanmak için yapmanız gereken değişiklikleri değerlendirin.
8. Danışmanınız tüm sorularınıza zamanında ve net cevaplar vermeli, risk tolerans seviyenize, vadeli yatırımınıza, finansal hedefinize göre yatırım yapmanıza (hisse senetleriyle veya farklı sermaye yatırım fonları ile yatırım portföyleri oluşturmanıza) yardımcı olmalıdır, mevcut finansal durum vb.
9. Yalnızca Ulusal Bankacılık ve Menkul Kıymetler Komisyonu tarafından usulüne uygun olarak yetkilendirilen, düzenlenen ve denetlenen finansal aracılara yatırım yapar.
10. Girişimci bir vizyonla Borsaya yatırım yapın. Hangi büyük şirkete “sahip olmak” istediğinizi ve kârını paylaşmak istediğinizi düşünün. Borsaya yatırım yapmak bir oyun değil, eşitlik kararları gerektirir.
11. Yalnızca fazlalığınıza yatırım yapın.
12. Unutmayın ki Borsa’da sadece en az altı ay ihtiyacınız olmayacak kadar para yatırmalısınız ve bu da birikimlerinizin fazlasıdır.
13. Hisse senetlerine yatırım yapmayı her zaman uzun vadeli bir yatırım olarak düşünün, hayalinizdeki işin açılması veya emekliliğiniz – birkaç örnek vermek gerekirse – en iyi müttefikiniz olacaktır.
14. Yatırım vadenize dikkat edin. Borsa oynak, kısa vadede zararınız olursa panik yapmayın, bekleyin, satmayın. Muhtemelen yatırımınızın sonunda geri kazanılacaktır.
Ayrıca, Bu Tür Bir Yatırımda Başarı Şansınızı Artırmak İstiyorsanız İzlemeniz Gereken Bir Dizi Tavsiyede Bulunacağız.
1. Teknik ve temel analiz yapmayı öğrenin.
2. Bulabileceğiniz tüm yatırım kılavuzlarını bulun ve inceleyin. İnternette birçok bulabilirsiniz.
3. Prova yapın ve simüle edin.
4. Denemeden öğrenemezsiniz. Bunun için paranızı riske atmamanız için yatırım simülatörlerine sahipsiniz. Accigame de Banamex gibi sanal olarak yatırım yapabileceğiniz ve bilginizi uygulayabileceğiniz web portallarını ziyaret edin.
5. Ekonomik ve politik olaylar hakkında bilgi edinin.
6. Yatırım yaptığınız fonları etkileyen tüm piyasalar hakkında rapor veren gazeteleri ve özel dergileri sürekli kontrol etmeniz gerekecektir. Bu şekilde karar vermek için gerekli bilgileri elde edeceksiniz.
7. Forumlar tarafından yönlendirilmeyin.
8. Bu medyada birçok insanın iyi ve kötü niyetle düşündüğünü unutmayın. Öğrendiğiniz tekniğe bağlı kalsanız ve daha nesnel verilerle yönlendirilseniz daha iyi olur.
9. Riskleri veya varlıklarınızı artırmayın.
10. Hisse Senedi Piyasası çok cazip olmasına rağmen, tercihen sadece paranızı yatırın.
11. Sözleşmeyi iyi inceleyin.
12. Aracı kurumun yanı sıra tüm yükümlülüklerinizi öğrenin.
Öte yandan, borsaya yatırım yapma kararı verirken bir kenara bırakmanız gereken bir dizi efsane bulacaksınız, bunların içinde şunları buluyoruz:
1. Borsada kazanmak şans işidir. Beklenen getiriyi elde etmek için analiz yapmanız, danışmanınız olması ve profilinize uygun yatırım portföyüne sahip olmanız gerekir.
2. Uzman olmalısınız. Tüm aracı kurumlarda ve yatırım fonlarında finansal piyasaları analiz etmek için bir araya gelen ekipler bulunur. Karar verirken asla yalnız değilsiniz.
3. Kriz geldiğinde paranızı almalısınız. Evet, Borsa’daki yatırımların düşme riski var ama uzun vadede toparlanabilir.
4. Altına yatırım yapmak daha iyi bir seçenektir. Tam olarak değil, çünkü piyasadaki fiyata bağlı olacaktır, bu yüzden her zaman aldığınızdan daha pahalıya satabileceğiniz anlamına gelmez.
Son olarak, arzunuz Borsa’ya yatırım yapmaksa disiplinli olmayı, mali durumunuzu düzene sokmayı, sabit olmayı ve tüm varlıklarınızı yatırmamayı unutmayın.