Buruna daha güzel ve estetik bir görünüm kazandırmak amacıyla yapılan operasyonlara burun estetiği ameliyatı veya rinoplasti denir. Operasyon, burnun tüm uzunluğunu içeren bir kesi ile gerçekleştirilir. Yapılacak değişikliklerin ne kadar kapsamlı olduğuna bağlı olarak burnun bir veya iki yanından kesiler yapılır. Gerekli tüm düzeltmeler yapıldıktan sonra vücudun herhangi bir yerinden (örneğin alından) alınan doku ile kaybedilen yapıların restore edilmesi gerekebilir.
Bireysel özelliklere ve istenilen amaçlara bağlı olarak farklı teknikler kullanılabilir. Cerrahi teknik, yaraları kapatmak için hangi tür dikişlerin (içeriden veya dışarıdan) kullanılacağını belirleyebilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Burun estetiği ameliyatı genellikle iki saat veya daha uzun sürer ve iki gün hastanede kalmayı gerektirir. Lokal anestezi kullanımı, ağır sedasyona gerek kalmadan iyi bir postoperatif analjeziyi garanti eder.
Ameliyat şu aletlerin bazıları veya tümü ile gerçekleştirilir: neşter, makas, gazlı bez, bir tür dikiş materyali (dakron veya ipek) ve bir ekartör (örneğin, her iki burun kolu).
Cerrah, burun deliklerinin kenarındaki fazla deri ve yumuşak dokuyu keserek operasyona devam eder. İlk adım, burnu kaplayan tüm normal renkli mukoza zarının mı yoksa sadece bir veya iki parçanın mı kesileceğine karar vermektir. Karar, yapılması gereken estetik cerrahinin kapsamına veya deformitenin derecesine veya her ikisine göre verilir. Çok fazla şey yapıldığına karar verilirse, mukoza zarından kalanlar genellikle burnu yeniden yapılandırmak için kullanılabilir. Bu, tüm burun deliklerinin içine sığması için köprünün yaklaşık 0,5 cm altında bir alan bırakır.
Geride kalan boşluk daha sonra bir kateter veya MRI uyumlu bir malzeme (örneğin, mikro gözenekli sütür) ile gerilir. Daha sonra çıkarılması gerekmediğinden MR uyumlu bir malzeme ile işlemin yapılması daha kolaydır. Ancak kateter yüz yıkama sırasında suyu emerek ve cilt seviyesinin altına inerek sorunlara neden olabilir ve bu da enfeksiyonlara neden olabilir. Ameliyat uzun sürerse geride kalan boşluk da ağrı, kaşıntı veya enfeksiyona neden olabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yapılan İşlemler Nelerdir?
Bu tamamlandığında, burun deliklerinin (kanatların) kenarındaki tüm fazla doku çıkarılır. Sinirlere ve kan damarlarına zarar verme riski nedeniyle bu noktada önemli bir değişiklik yapmak mümkün değildir. Hastadan ekartör ile açık tutulan ağzından nefes alması istenerek operasyona devam edilir. Cerrah daha sonra burun deliklerinin istenen şeklini belirlemek için iç veya dış dikişleri kullanarak gerekli dikişleri yapar.
Tüm yaralar kapatıldıktan sonra pansuman uygulanır ve enfeksiyonu önlemek için yaklaşık 10 gün boyunca yerinde tutulmalıdır. Kateter kullanılıyorsa (doğal burun delikleri yerine), daha sonra bir uzman tarafından veya bir kulak burun boğaz uzmanına (KBB) ziyaret sırasında çıkarılmalıdır. Tüm dikişler alındığında, gitmesi 14 güne kadar süren bir miktar şişlik olacaktır. Hastanın, ılık su kullanarak ve yara bölgesini ovmaktan kaçınarak, başı geriye eğik olarak yüzünü yıkamasına izin verilecektir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ağrı Semptomları
Ameliyattan sonra hastanın birkaç hafta burnunda ağrı olabilir. Bu nedenle hastalara genellikle burunlarını ameliyat ettikten sonra en az iki hafta çalışmamaları tavsiye edilir. Hastalar genellikle ameliyattan kısa bir süre sonra başlarına bir bandaj sararlar ve cerrahları tarafından talimat verilmedikçe kendilerinin çıkarmamaları gerekir.
İyileşmenin birincil adımı, sigara içmek veya mastoid yaralara dokunmak gibi iyileşmeyi engelleyebilecek herhangi bir şeyden kaçınarak yaraların iyileşmesine izin vermektir. Özellikle sigara içenler ameliyattan önce sigarayı bırakmayı düşünmelidir.
Enfeksiyona bağlı komplikasyonlar nadirdir ancak ciddi olabilir. Bu komplikasyon riski olduğunda, hastaların operasyondan sonra cerrahlarının hijyen ve antibiyotik ile ilgili talimatlarına uymaları önemlidir. Herhangi bir elektif ameliyattan sonra en sık görülen komplikasyon kanamadır, ancak pıhtılaşma bozukluğu durumunda bölgeye baskı uygulanarak veya lazer ışını ile kan akışı durdurularak kontrol altına alınabilir. Diğer yaygın komplikasyon yara izidir, ancak bu da ameliyat sonrası bakım ile en aza indirilebilir. Burun estetiği ameliyatı yapıldıktan sonra hastada zamanla yavaş yavaş kaybolan bir miktar şişlik olabilir.
Hastanın ameliyat sonrası görünümü ve hissi, ameliyatın türüne ve kapsamına bağlı olacaktır. Burundaki minimal değişikliklerin ortaya çıkması birkaç hafta hatta aylar alabilir. Mukoza zarı hiperplazisi önemli deformiteye neden olabilir, ancak bu tür hiperplazinin başlaması için gereken süreyi tahmin etmek özellikle zordur.