1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Diyabet Hastalığının Nedeni Nedir?


Diyabet Hastalığının nedeni, herhangi bir nedenle insülin hormonunun yetersiz üretilmesi veya hiç üretilmemesi veya vücut dokularının insüline duyarsızlığıdır. Hastalık aşağıdakilerle karakterize edilir: kanda artan şeker seviyeleri, kan şekeri ve hiperglisemi. Bu, vücutta bir takım değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler arasında aşırı susama, sık idrara çıkma veya az idrara çıkma, aşırı açlık veya yokluk, ani kilo kaybı veya alımının yanı sıra yorgunluk ve halsizlik sayılabilir.

Diyabet genetik yatkınlığa bağlı (kalıtsal), pankreas yetmezliğine bağlı (pankreatit) olarak sınıflandırılabilir, obezite tedavisine yönelik bazı ilaçlar diyabeti tetikleyebilir. Duyarlılığı artıran faktörler şunlardır: obezite, egzersiz eksikliği ve aşırı alkol tüketimi. Hastalık, 40 yaşın üzerindeki yetişkinler arasında hastalıklardan ölümlerin önde gelen nedenidir. ABD’de 5 milyondan fazla insanı etkileyen pankreas hastalığı, diyabetin bir nedeni olabilir. Bu durumda insülin üretiminden sorumlu bazı hücreler yok edilir. Pankreastaki bir tümör, pankreas dokusunu tahrip edebilir ve insülin üretimini bozabilir.

Genetik formlarda hormon reseptörlerinin üretim ve işlevinde bozukluk vardır ve insüline daha az duyarlı hale gelirler. Bu da zamanla diyabete yol açar. En yaygın neden, zamanla yüksek kan şekeri seviyelerinin bir sonucu olarak insüline direnç gelişmesidir.

Bu hastalık çoğunlukla kalıtsaldır ve toplumumuzda en sık görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalık ABD’de 20 milyondan fazla insanı etkiliyor. Bu ülkede her 100.000 kişiye yılda yaklaşık 3 vaka düşüyor.

Diyabet ve çocuklar: İstatistiklere göre, bu hastalık 18 yaşın altındaki tüm diyabetlilerin %40’ında (10 kişiden 3) teşhis ediliyor ve yalnızca ABD’de 2 milyon çocuğu etkiliyor. Vakaların %90’ında diyabet çok genç yaşta ortaya çıkar.

Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ana semptomlar aşağıdaki listede açıklanmıştır:

Artan susuzluk veya eksikliği, artan idrara çıkma, açlık, yorgunluk. Bunların hepsi şeker hastalığından kaynaklanmaktadır. Yorgunluktaki artış anemi, sıcaklık, hamilelik veya diğer herhangi bir stres nedeninden de kaynaklanabilir. Diyabet ile ortaya çıkan yukarıdaki semptomlara ek olarak, kalbe ve beyne giden kan damarlarının tıkanması nedeniyle potansiyel kalp krizi ve felç riski vardır.

Bu hastalığı teşhis etmek için doktor, kan şekeri seviyesi testi de dahil olmak üzere çeşitli testler yapar. Testten en az 12 saat önce yemek yememeniz çok önemlidir. Bu, gıda nedeniyle yanlış sonuç olasılığını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Test, bir damla kan almak için parmaklarınızı özel bir cihazla delerek ve ardından kandaki şeker seviyesini gösteren özel bir kağıda koyarak gerçekleştirilir.

Test sonucu size şeker hastalığınız olup olmadığını ve ne tür bir şeker hastalığı olduğunu gösterecektir. Ayrıca şiddetini ve gerekli ilaçları da gösterecektir.

Diyabetten Nasıl Korunulması Gerekir?

Diyabeti önlemenin birkaç yöntemi vardır: sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve kilonuzu kontrol etmek. En iyi yol, bu hastalıkla ilişkili komplikasyonlara yol açabileceğinden aşırı kilo alımını önlemektir. Bu durumda sağlıklı beslenme çok önemlidir.

Diyabetten korunması İçin aşağıdaki yiyecekleri tüketmeniz önerilir;

Taze meyve ve sebzeler, tam tahıllı ürünler, az yağlı süt, peynir, yağsız et.

Şeker hastaları için az yağlı süt önerilir. Az yağlı içeriğe sahip tek süt türü yağsız süttür. Diğer süt türleri, yüksek oranda yağ içerdiğinden şeker hastaları için uygun değildir.

Şeker yerine bal kullanmayı deneyin. Bal, diyetinizde ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri sağlar.

Taze meyve ve sebzeler, sağlık için ihtiyacınız olan temel vitamin ve mineralleri sağladıkları için çok önemlidir. Egzersiz diyabetin önlenmesinde önemli bir faktördür. Bunun nedeni, hastalığı önleyen iyi bir metabolizmanın korunmasına yardımcı olmasıdır.

Düzenli egzersiz diyabet riskinizi %40 oranında azaltır. Halihazırda bu hastalığa yakalanmışsanız, haftada 3 kez 45 dakika günlük egzersiz yapmanız önerilir. Egzersiz spor, yürüyüş veya yüzme yoluyla yapılabilir.

Diyabet tedavisi: Diyabet tedavisi, hastalığın şekline göre değişir. Ana tedavi amacı, hastanın diyabete bağlı komplikasyon veya komplikasyon olmadan normal bir yaşam sürmesi için kan şekerini normal seviyelere indirmektir. Bu hedeflere ulaşmak için ilaçlar, diyet ve düzenli egzersiz ile birlikte kullanılır.

Tip 1 Diyabet: Bu durumda pankreas herhangi bir nedenle insülin üretmez.

İnsülin, vücudumuzdaki hücrelerin kandaki glikozu (şekeri) emmesine ve enerji için kullanmasına yardımcı olan bir hormondur. İnsülin hayatta kalmak için gereklidir, çünkü onsuz yiyecekleri sindiremez ve enerji elde edemeyiz.

Bu durumda hastalık sırasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek için insülinin değiştirilmesi gerekir. Bu 2 şekilde yapılabilir: enjeksiyon veya insülin pompası ile. Bu yönteme insülin yerine koyma tedavisi denir. Bu iki yöntem arasındaki seçim, bireysel rahatlık ve/veya hastanın tercihlerine bağlıdır. İnsülin enjeksiyonları: Genellikle insülin deri altına günde 3-4 kez enjekte edilir. Aynı anda yapılırlar, böylece yemeye müdahale etmezler. Bu, ne zaman gerçekleştirileceğini hatırlamayı kolaylaştırır ve rahatsızlığa neden olmaz.

Bu işlem sırasında insülinin nasıl ve ne zaman enjekte edileceğini öğrenmek ve hijyene dikkat etmek çok önemlidir çünkü enjeksiyon bölgesinde enfeksiyona ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Her biri kendi etki süresine sahip olan birçok farklı insülin türü mevcuttur.

Bu ürünler vücuttaki emilim hızı ve saat olarak ifade edilen etki süresi bakımından farklılık gösterir. Hastanın ihtiyacına göre 2-6 saatte bir tekrar enjeksiyon yapılmalıdır. Bu, insülinin kandaki şekerle eşleşmesine yardımcı olur.

İnsülin pompası: Deri altına yerleştirilen bir tüp vasıtasıyla insülini vücuda ileten bir insülin pompası ve bir kontrol cihazından oluşur. Bu yöntem, enjeksiyonun herhangi bir nedenle uygun olmadığı durumlarda kullanılır. Pompa genellikle kemere veya cebe takılır ve yaklaşık 1 kg ağırlığındadır. Şekerle eşleşmesi için gerektiğinde insülin pompalar.

Yorum Yap