1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Diyet Nedir ve En Popüler Diyet Çeşitleri Nelerdir?


Diyetin sözlük anlamı, sağlığı koruma veya düzeltmek amacıyla yapılan beslenme düzeni, perhiz, rejim olarak tanımlanır. Diyet, sağlıklı bir vücuda kavuşmak isteyen bireylerin yediği veya yemediği besinlerin tamamıdır. Diyet yalnızca belirli şeyleri yemek değil belli başlı (şeker, yağ vb.) yiyeceklerden uzak durmaktır. İnsanlar diyete yalnızca zayıflamak amacı güderek başlarlar oysaki diyetin temelinde insan sağlığını korumak ve çok daha kaliteli yaşam fırsatı sunabilmek içindir. Belirli bir besin ağırlıklı beslenme diyetleri olduğu gibi belirli besin içeriklerinden uzak durmak da bir diyet metodudur. Her insanın organizması farklı olduğundan kendisine uygun diyet çeşidini bulması ve onu uygulaması çok daha verimli bir sonuç verecektir.

En Popüler Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Birçok diyet çeşidi vardır, bunlardan en bilindik diyetler; Atkins Diyeti olarak adlandırılan diyet çeşidi, beslenmenin temelinde karbonhidratı azaltarak vücuttaki insülin seviyesini kontrol altında tutmayı amaçlayan diyet çeşididir. Bu diyet çeşidinde istediğiniz kadar protein tüketebilirsiniz. Bir başka diyet çeşidi The Zonne adındaki, besin çeşitlerini belirli oranlarla ayıran diyet çeşididir. Bu metotta yediğiniz her öğünde %40 karbonhidrat, %30 protein ve %30 yağ tüketmeniz gereklidir. Bu diyet metodunda rafine edilmemiş (işlem görmemiş) yağlar tüketilmelidir. Bunlardan bazıları fındık yağı, zeytin yağı ve hindistancevizi yağı gibi bitkisel yağ çeşitleridir. Başka bir çeşit diyet ise Akdeniz Diyeti olarak bilinen, ağırlıklı olarak taze bitkisel gıda, çeşitli bakliyatlar, taze meyve ve tavuk, balık gibi yiyecekler oluşturur. Bu diyetin 1/3’ü yağdan oluşmaktadır. Bu diyet hastalıkları azaltma ve yaşam kalitesini attırmasıyla şimdiye kadar en çok araştırılan diyetlerden birisidir. Son olarak South Beach olarak adlandırılan diyet çeşidinde, ne düşük karbonhidratlı ne de düşük yağlı bir program. Çünkü South Beach, hangi besini tercih edersek edelim; en sağlıklısını tüketmemizi isteyen bir diyet. Bu diyet sayesinde depo edilen şekerin, daha uzun sürede yağa dönüştürülmesi gerektiğini vücudumuza öğretiyoruz. Üstelik ihtiyacınız olan tüm gıdaları da alıyorsunuz. South Beach diyeti, sizleri hayalinizdeki vücuda yaklaşık bir ayda ulaştırabileceğini iddia ediyor.

Diyet Esnasında En Çok Yapılan Yanlışlar

Size verilen diyeti harfiyen yaptığınızı düşünüyorsunuz ancak istenilen sonuca ulaşamadıysanız yanlış giden bir şeyler var demektir. Sizler için diyet esnasında en çok yapılan 4 hatayı derledik.

1-) Yanlış sebeplerle diyete başlamak

Diyete başlamadan önce kendinize öncelikle ben istiyor muyum diye sormalısınız. Çünkü kendiniz için değil de çevreniz için diyete başlamaya çalışırsanız hüsrana uğrayabilirsiniz. Başkalarını memnun etmek için değil kendi sağlığınızı düşünerek diyete başlamalısınız. Başarılı sonuçlar için gerekli olan motivasyon başkalarında değil sizde saklıdır. Ayrıca motivasyonunuzu düşürmemek adına uçuk rakamlar yerine kademe kademe kendinize hedefler belirleyin aksi taktirde müthiş bir motivasyon kaybı yaşayabilirsiniz. Unutmayın her insan organizması farklıdır, kendinizi başkalarıyla kıyaslamak ancak sizi yavaşlatmaya iter.

2-) Tek tip ve yetersiz beslenme

Diyetlerin temel amacı sizi aç bırakmak değil vücudunuzu sağlıklı ve zinde tutmak için yeterli besin miktarının alınmasıdır. Eğer yalnızca sebze yemeye çalışırsanız vücudunuz bitkin ve bıkmış hissedecektir. Yine öğün atlamak sık yapılan yanlışlar içindedir, öğün atlamak sizi zayıflatmaz vücut direncini zayıflatır. Tek yönlü değil tüm besin türlerinden yeterince yemelisiniz. Ayrıca tek yönlü beslenme vücut direncini zayıflatacağından bağışıklık sisteminizi olumsuz etkiler, pandemi süresince bağışıklık sisteminin önemini anlatmaya gerek bile yok.

Diyet

3-) Egzersiz yapmamak ya da gereğinden fazla yapmak

Diyet sırasında vücudunuzda bulunan fazla yağları kaybetmekle beraber kas kütlenizi de kaybedersiniz. Eğer diyet yapmaya devam eder ancak egzersiz yapmazsanız kas kütleniz bir zaman sonra oldukça zayıflayacak ve metabolizmanız yavaşlayacaktır. Dolayısıyla diyet yaparken egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmeli vücudunuzun güçsüzleşmesine izin vermemelisiniz. Egzersiz yapmak oldukça önemli fakat her şey yerinde güzel, aşırı egzersiz yapmanız da sorunlara yol açabilir, özellikle hiç sporla uğraşmamış bireyler oldukça dikkat etmelidir. Uzun vadede aşırı egzersiz vücudunuzu strese sokar ve diyetten uzaklaşmanıza neden olur. Ayrıca stres hormonlarınızın üretimini de bozabilir.

4-)  Her gün tartılmayın!

Kendinize uygun bir diyet ve hedef belirledikten sonra sonucu zamana bırakmalısınız. Araştırmalara göre uzun vadede verilen kiloların geri dönüşü çok daha yavaştır. Her gün tartılmaya çalışırsanız bir zaman sonra ilerleyemediğinizi düşünüp diyetten uzaklaşırsınız. Her gün tartılmak yerine haftada 1 kez tartılmayı denemelisiniz. Ayrıca aynı saatler olmasına dikkat edin çünkü gün içerisinde kabızlık, ödem gibi sebeplerle daha kilolu çıkabilir bu durum hevesinizi kırabilir. Ödemleri en aza indirmek için bol bol su içmeyi unutmayın.

Diyet Uzmanlarının Ortak Düşünceleri

Herkes hayatının belirli dönemlerinde diyet yapma kararı alır. Bu kimi için zayıflamak, kimi için kilo almak amacı güder. Ancak uzmanlara göre diyet yaptığınız süreç boyunca yalnızca kol ve bacaklarınız inceliyor bel-kalça ölçümünüz değişmiyorsa yanlış diyet uyguluyorsunuz demektir. Bu durumda diyeti bırakmalı diyetisyen yardımıyla doğru diyeti uygulamalısınız.

Yorum Yap