1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Gece Kalp Çarpıntısı Neden Olur? Kalp Çarpıntısının Nedenleri


Gece kalp çarpıntısı, tansiyon sorunu veya uyku apnesi ile ilgili olabilir. Sebebinden daha emin olmak için, tekrarlayan bir şekilde meydana gelirse doktorunuza danışmanız daha iyidir.

Çarpıntı, kalp atışının algılanması olarak tanımlanır. Yaygın bir durum olması ve endişe kaynağı olmasına rağmen genellikle zararlı değildir. Kalp atışı, çarpma veya çırpınma olarak tanımlanır. Çoğu insan çarpıntıyı tatsız bir durum olarak bulur.

Çarpıntılar genellikle egzersiz, stres veya bazı ilaçlardan kaynaklanır. Öte yandan, bazı patolojilerin bir belirtisi de olabilirler. Hatta diğer göğüs rahatsızlıkları veya nefes almada zorluk çarpıntılara eşlik eder. Bu yazıda çarpıntıların nelerden oluştuğunu ve özellikle neden yattığınızda ortaya çıktığını açıklıyoruz.

Çarpıntının Nedenleri Nelerdir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi çarpıntı çoğu zaman sorun olmaz. Bu nedenle, nedenini bulmak zordur. Bununla birlikte, meydana geldikleri en sık durumlardan bazıları şunlardır:

  • Hamilelik veya menstrüasyon gibi bazı değişiklikler.
  • Tiroid bozuklukları, özellikle hipertiroidizm.
  • Stres veya yüksek endişe.
  • Egzersiz yapmak, kalp atış hızınızı hızlandırma ve çarpıntıya neden olma eğilimindedir. Genellikle dinlenme ile kaybolurlar.
  • Kafein, nikotin veya heyecan verici ilaçlar gibi maddeler.

Aritmi gibi kardiyak anormallikler sıklıkla çarpıntı olarak ortaya çıkar. Bu nedenle, genellikle ciddi olmasalar da, devam ederlerse veya başka rahatsızlıklara neden olurlarsa nedenlerini araştırmak önemlidir.

Gece Çarpıntısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Bazen insanlar çarpıntıyı sadece gece yatmadan önce fark ederler. Bu durumlarda genellikle boyunda veya boğazda fark edilirler. Bu durum genellikle kan basıncındaki bir değişiklikten kaynaklanır. Ve uyuduğumuzda kan basıncı genellikle daha düşüktür.

Aslında, gün içinde yükselme eğilimi gösterir ve öğleden sonra en yüksek noktasına ulaşır. Ancak bazen geceleri aşırı derecede düşebilir. Kalp, tüm organlardaki dolaşımı sürdürebilmek için daha hızlı atar. Bu nedenle çarpıntı yapabilir. Hatta ağrı ve nefes darlığı oluşabilir.

Öte yandan, çarpıntıların ana nedenlerinden birinin stres olduğunu da unutamayız. Yatmadan önce stresli düşüncelerin bize gelmesi bu duruma neden olabilir. Birikmiş kaygı ve stres genellikle uykuyu ve dinlenmeyi bozar.

Gece çarpıntısının bir başka nedeni de uyku apnesi olabilir. Solunumun kesintiye uğradığı veya çok sığ hale geldiği bir rahatsızlıktır. Bu kesintiler birkaç saniyeden dakikalara kadar sürebilir ve gece boyunca tekrarlayabilir. Uyku apnesi olan kişi yeterince dinlenemez.

Aynı şekilde yatmadan önce duruşun belirleyici olduğunu vurgulamak önemlidir. Yan yattığınızda, basınç kalbinizin daha yoğun atmasına neden olur.

Belirtiler Genellikle Ciddi Bir Şeyi Göstermezler!

Çarpıntı çok sıktır ve genellikle herhangi bir patolojiyi temsil etmez. Genellikle kalp atışının daha yoğun olarak algılandığı basit fizyolojik bir durumdur. Günün sonunda eğer bu durum kalıcı oluyorsa veya başka semptomlar eşlik ediyor ise, en kısa zamanda doktor kontrolüne gidilmelidir.

Yorum Yap