Göce çorbası daha çok Karabük ilimizin meşhur çorbası olarak bilinir. Göce, arpanın eskiden günümüze değirmenlerde öğütülerek gelen bulgurdan daha ince gelmiş haline göce denmektedir. Bazı yörelerde ise kırık buğday, kabuğu soyulmuş buğday olarak da bilinir. Zonguldak bölgemizde de halen yapılmakta olan bu çorba bazı kırsal kesimlerde eski yöntemler ile yapılmaktadır. Buğdayı suya bırakarak yıkama işlemi gerçekleştirilir daha sonrasında ‘Mengen’ olarak tabir edilen, at ve eşek gücüyle döndürülen bir değirmende yıkanan buğdaylar ezilerek üzerlerinde kalan iri taneler toplanır. Toplanan taneler büyük bir elekten geçirilerek toz ve kepeklerinden tamamen arınması sağlanır. Bazı yerlerde ise sadece tozunu toplayarak farklı şekilde değerlendirilir. Antalya Korkuteli ilçesi, Kaya baş, Kızıl Aliler, Koz Ağacı köylerinde bilinen bir yemektir. Farklı şekillerde pişirilme yöntemi olan bu çorbamızın bazen bir bulgur pilavı yapmayı anımsatan şekilde yaparak tüketen insanlarımız da vardır. İçine domates, biber, soğan konularak da pişirilebilir. Göce ile yapılan oldukça fazla yemek tarifi bulunmaktadır.
Göce çorbası için öncelikle elimizde bulunması gereken bazı malzemeler vardır.
Bunlar;
1 Su bardağı göce (aşure yapmak için kullandığımız buğdayın öğütülmüş halidir)
1 Litre ılık su ( eğer ki elinizde et ve tavuk suyu var ise kullanmanız halinde oldukça hoş bir tat verecektir)
1 Kase yoğurt
1 Yumurta
20, 30 gram Tereyağı, tuz ve nane
Çorbanın Yapılışı
Göçe ufak bir tencereye alıyoruz. Alacağınız tencerenin sapları geniş ve plastik olur ise göce karıştırmanız daha rahat olacaktır. 1 su bardağı göce yaklaşık olarak 5-6 yemek kaşığına denk gelmektedir. İçerisine ılık su ve tuzu ilave ederek yavaş yavaş karıştırmaya başlıyoruz. Göce ve ılık suyu buluşturduktan sonra karıştırmayı bırakmamamız oldukça lezzetini etkileyecektir. Yaklaşık olarak 30 dk. kadar kaynattıktan sonra, tahta kaşık yardımı ile tanelerin yumuşadığından emin oluyoruz. Ufak bir kaseye bir yemek kaşığı alınarak kıvamına bakabilirsiniz. Daha sonra kıvamı tutan göce çorbamızın terbiyesine geçiyoruz. Ufak bir karıştırma kabına 1 kase yoğurdumuzu alıyoruz, üzerine 1 yumurta kırıp birlikte çırpmaya başlıyoruz. Yoğurdumuz kesilmeden, ilk başta yapmış olduğumuz göce bulunduğu tencereye yoğurdumuzu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Bir yandan ilave eder iken bir yandan karıştırır iseniz gerçekten yumuşak ve tane tane bir göce elde edeceksinizdir.
Püf Noktalar
Ufak bir tavada 1 yemek kaşığı 20, 30 gram tereyağımızı ve 1 tutam nane, güzelce karıştırıp eriterek birbirine yediriyoruz. Eğer hafif kısık bir ateşte eritir iseniz hem yağı yakmamış hem de nanelerin kendini salarak yağ ile buluşmasına izin vermiş olursunuz. Tavada erittiğimiz yağımızı da göce yaptığımız tencereye yavaş yavaş boşaltıyoruz. Kızgın yağın göce ile buluşma sırasında sıçrama ve oldukça fazla bir duman çıkacağından kendinizi korumaya dikkat ediniz. İsterseniz döker dökmez hemen bir kapak ile kapatabilirsiniz. Daha sonra biraz daha karıştırmaya devam edip altını kapatabilirsiniz.