1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kalp Krizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?


Kalp krizi, kalp kasına zarar veren ciddi bir tıbbi durumdur ve mekanik bir hasar mı yoksa elektriksel bir rahatsızlık mı olduğu konusunda endişeler ortaya çıkabilir.”

Hastaların doktor tavsiyelerine uymaları ve ek hasarları önlemeleri için durumlarını iyice anlamaları önemlidir.

Bir veya daha fazla koroner arter aniden tıkandığında, genellikle kan akışının kesildiği bir alanda bir kan pıhtısı oluştuğunda kalp krizi meydana gelir. Trombüs, ateroskleroz süreci sırasında oluşur; bu, sonunda damarın tıkanmasına neden olabilen arterlerin kalınlaşması veya sertleşmesidir. Kalp kasına giden kan akışı kesildiğinde kalp krizi meydana gelir. Trombüs yeterince uzun süre hayatta kalırsa, miyokard enfarktüsü adı verilen ikinci bir olaya yol açabilir.

Kalp krizi genellikle genç ve orta yaşlı yetişkinlerde görülür, ancak çoğu kalp krizi 45 yaşın üzerindeki yetişkinlerde görülür. Kalp krizi geçiren kişilerin ortalama yaşı 65 civarındadır. Bunun nedeni, kalp kriziyle en sık ilişkili kalp hastalığının sıklıkla doğumdan sonra ortaya çıkmasıdır.

Kalp Krizinin Nedenleri Nelerdir? Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi nedenleri arasında en önemli nokta, arter duvarında kolesterol plaklarının birikmesidir (ateroskleroz). Kalp krizi belirtisi göğüs ağrısıdır. Ağrı, bir sıkışma hissi olarak başlayacak ve yüzeysel, derin veya yakıcı olabilir.

Diğer semptomlar şunları içerir:

  • Göğüste basınç
  • Kollarda, boyunda, çenede veya sırtta yoğun rahatsızlık
  • Nefes darlığı
  • Terleme
  • Göğüste ağrı
  • Kaygı duyguları
  • Mide bulantısı ya da kusma

Kalp krizine işaret edebilecek ek belirtiler bayılma veya baş dönmesidir; sersemlik hissetmek veya tünel görüşü yaşamak; huzursuz, sinirli veya çok yorgun hissetmek; solunum güçlüğü ile aşırı esneme. Kalp krizlerinin yüzde seksen ila 90’ı siz dinlenirken meydana gelir.

Kalp krizine işaret edebilecek ek belirtiler bayılma veya baş dönmesidir; sersemlik hissetmek veya tünel görüşü yaşamak; huzursuz, sinirli veya çok yorgun hissetmek; solunum güçlüğü ile aşırı esneme. Kalp krizlerinin yüzde seksen ila 90’ı siz dinlenirken meydana gelir.

Kalp Hastalığı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Yüksek kan basıncı
  • Şeker hastalığı
  • Sigara içmek
  • Alkol kullanımı
  • Obezite
  • Yüksek kolesterol seviyeleri
  • Fiziksel aktivite eksikliği
  • Ailede kalp hastalığı öyküsü

Yüksek tansiyon: Tedavi edilmemiş yüksek tansiyon, yüksek tansiyon ilaçları. Sigara: Sigaradaki nikotin arteriyel plak üretimini artırabilir. Sigara içmek aynı zamanda kalp kasına giden oksijeni de etkiler, bu nedenle sigara içen bir kişinin kalp krizi geçirme riski daha yüksektir. Kolesterol: Kandaki yüksek trigliserit seviyeleri, artan kalp yetmezliği riski ile ilişkilidir. Yüksek kolesterol de kalp krizini hızlandırabilir.

Obezite: Yüksek vücut kitle indeksi (BMI) olan kişiler, atardamarlarında daha fazla yağ birikintisine sahip olma eğilimindedir ve bu nedenle yüksek kolesterol seviyelerinin yanı sıra kardiyovasküler hastalık geliştirme riski daha yüksektir.

Fiziksel aktivite eksikliği: Yeterince egzersiz yapmayan kişiler, fiziksel efordan sonra iyileşmeleri daha uzun sürdüğü için ateroskleroz ve koroner arter hastalığı geliştirme riski daha yüksek olabilir.

Kalp Krizinde Nelere Dikkat Edilmelidir? Kalp Krizi Acil Müdahalesi Nasıldır?

Aritmi ile ilgili olarak ortaya çıkan kalpteki en önemli nokta, kalp gibi biraz yetenekli bir kalp atışı ve sağlık planı yapacaktır. Semptom temelinde gözden geçirmede üstlenilen tıbbi tedavinin uygulanması, yaralanma sonuçları doğuracaktır. Kalp krizi, bir elektrokardiyogramda (EKG-EKG) görülen ultrason görüntülemede görülebilen bir süreçtir. Kalp krizi genellikle uyarı işaretleri veya semptomları olmadan gerçekleşir. Belirti ve semptomlar genellikle alerjinin ileri evrelerinde daha ileri düzeydedir.

Aritmi ile ilgili olarak ortaya çıkan kalpteki en önemli nokta, kalp gibi biraz yetenekli bir kalp atışı ve sağlık planı yapacaktır. Semptom temelinde gözden geçirmede üstlenilen tıbbi tedavinin uygulanması, yaralanma sonuçları doğuracaktır.

Yorum Yap