Oynadığı karakterlerle önemli bir çıkış yakalayan tam adı Ali Kemal Sunal, Türk sinema tarihine damgasını vurmuş oyunculardan biridir.
Sanat hayatına tiyatro ile başlayan sanatçı, Ertem Eğilmez’in hayata geçmesiyle sinema filmlerine yöneldi. İlk amatör tiyatro oyunu Vefa Lisesi’nde okurken oynadığı “Zorunlu Tabip” oyunudur. Filmlerinde “iyi, saf adam” rolleriyle beğeni topladı. Komedi filmleri baskın olsa da Kemal Sunal dram filmlerinde de rol almıştır.
Oynadığı filmlerdeki karakterlerin genel özelliği her zaman “gülümseyen” olmalarıdır. Haksızlığa uğrayan, iyiliği ve temizliğinden dolayı sürekli çalışan, aklı ve kötülükleriyle mücadele eden ve insanlara doğru yolu gösteren insandır.
Filmlerin çekimleri sırasında meydana gelen olaylar ise yürüyüşler, dolandırıcılar, geçim kaynakları, işsizlik, göç ve gelenek gibi halk sinemalarındaki artışlar, filmlerine çok daha fazla anlam katıyor. .
Sanatçı güldürü filmlerinin yanı sıra dram filmlerinde de rol almıştır. Fakat oynadığı tüm filmlerde “halktaki” “bizden biri” imajını asla bozmadı. Aynı zamanda Kemal Sunal, öğretmenden bekçiye, kapıcıdan çöpçüye kadar birçok karakteri canlandırarak beğeni kazanmıştır. Sanatçının son filmi 1999 yılında vizyona giren Propaganda oldu. 3 Temmuz 1999’da Balalayka adlı filmi çekmek için bindiği uçakta geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti. Sanatçı “Gülen Adam” lakabıyla tanınmaktadır.
Malatyalı bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’un Küçükpazar ilçesinde dünyaya gelen oyuncunun babası emekli Mustafa Sunal ve annesi Saime Sunal’dır. Ailenin en büyük çocuğu Kemal Sunal‘ın Cemil ve Cengiz adında iki kardeşi var. Mimar Sinan İlkokulu’nda okumuş akabinde ise lise eğitimini Vefa Lisesi’nde tamamlamıştır.
Eğitimi boyunca çeşitli işlerde çalışan sanatçı, Emayetaş Fabrikası’nda çalıştı ve ayrıca elektrikçide çırak olarak çalıştı. Yaz tatillerinde ayakkabı ve para ayırmaya yardım etmeye çalışırdım. Nisan 1975’te Beyoğlu Evlendirme Dairesi’nde evlendiler. Bu evlilikten Ali ve Ezo adında iki çocukları oldu. 1995 yılında yarım kanal Marmara Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun olmuştur.
Kemal Sunal’ın Tiyatro Geçmişi
İçindekiler
Sanat hayatına amatör olarak Vefa Lisesi’nde “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla başladı. Belkıs Balkır’ın kendisini Müşfik Kenter’le tanıştırmasının ardından Kenterler Tiyatrosu’nda profesyonel olarak çalışmaya başlayan sanatçının tiyatrodaki ilk oynadığı rol “Fadik Kız”dır.
Buradan ayrılarak Ulvi Uraz Tiyatrosu’na taşınan sanatçı 4 yıl boyunca bu tiyatroda sahne aldı. Oyununda, gardiyanı oynadı ve oyunun ikinci perdesinde bir kahve dükkanı oynadı. Bu tiyatrodan ayrılarak Ayfer Feray Tiyatrosu’na taşınan sanatçı bir yıl burada çalıştı. Daha önce sinemaya giden Zeki Alasya, “Dün-bugün” adlı oyunu oynarken yeni filmi için aradığı oyuncuları seçmesi için onu bu tiyatroya davet etti.
Bilinen Tiyatro Oyunları
– “Fadik Kız” – Kent Oyuncuları. İki-üç farklı rolde. (1966)
– “İspinozlar” (Orhan Kemal uyarlaması) – Ulvi Uraz Topluluğu. Taşkasaplı rolü ile. (1967)
– “Deli İbrahim” (Yazar: Turan Oflazoğlu, reji: Şükran Güngör) – Kent Oyuncuları. Cellât Hamal Ali rolünde. (1967)
– “Yalova Kaymakamı” – Arena Tiyatrosu, Ulvi Uraz Topluluğu. (1968)
– “Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım” – Arena Tiyatrosu, Ulvi Uraz Topluluğu. (1968)
– “Fermanlı Deli Hazretleri” – Arena Tiyatrosu, Ulvi Uraz Topluluğu. (1968/69)
– “Hamhumşarolop” – Arena Tiyatrosu, Ulvi Uraz Topluluğu. (1968)
– “Murtaza” (Orhan Kemal uyarlaması) – Ulvi Uraz Topluluğu. Bekçi ve Kahveci rollerinde. (1969)
– “Yaz Bitiyor” – Arena Tiyatrosu, Ulvi Uraz Topluluğu. (1969)
– “Gergedan” (Yazar: Eugène Ionesco) – Devekuşu Kabare Tiyatrosu. Bakkal ve Mösyö Papiyon rolleri ile. (1972)
– “Dün Bugün” (Yazar: Haldun Taner) – Devekuşu Kabare Tiyatrosu. (1972)
– “Dev Aynası” (Derleyen: Haldun Taner) – Devekuşu Kabare Tiyatrosu (Ankara Nergis Sineması’nda sahnelendi). (1973)
Sinema Dönemi
1974 senesinde Ertem Eğilmez, Kayseri’nin konuşma tarzı halkta çok ilgi görünce Salak Milyoner isimli yapımı çekmeye kararı aldı. Bu film büyük ilgi görünce devam filmi olan Köyden İndim Şehre filmi çekildi. Aynı sene Mavi Boncuk yapımında Kaymakam rolünü oynayan Sunal, ekranlarda boy göstermeye başladı.
1974 yılında gözden kaçırılmaması gereken bir diğer nokta ise Kemal Sunal’a Meral Zeren’in eşlik etmesidir. Aynı yıl çekilen Hasret filminde yönetmen Zeki Ökten ile çalışan sanatçı bu filmin akabinde ilk başrolü oynayacak. hangi bir devam filmi. Her iki filmin de senaryosu Sadık Şendil’e ait ve Kemal Sunal’ın başrol oynadığı ilk iki film. Aynı yıl Mavi Boncuk filminde Kaymakam rolünü oynayan Sunal, Ertem Eğilmez’in herkese eşit rolüyle ekranlarda boy göstermeye başladı.
Aynı yıl sanatçıya başrol verilir ve bu filmin adı Salako’dur. Bu kez yönetmen Atıf Yılmaz. 1975 senesinde Zeki Ökten’in iki yapımında rol alan sanatçının filmleri ise Şaşkın Damat ve Hanzo isimli yapımlardır. Bu dönemde Ertem Eğilmez, efsaneye dönüşecek olan Rıfat Ilgaz romanı Hababam Sınıfı’nı sinemaya uyarlamaya karar kılar.
Bu filmde herkesin rolü eşit olduğu için Kemal Sunal daha çok ekranda beliriyor. Sanatçının oynadığı “İnek Şaban” rolü, ilerleyen yıllarda “Şaban” olarak kalmasıyla hatırlanacak. 4. Hababam Sınıfı rolünü oynayan sanatçı, birçok filmde birlikte rol alacağı Şener Şen ile 1975 yılında tanışır. İkisi birbirini tamamlarken oynadıkları filmler de peş peşe geldi. 1976’da Kartal Tibet filmi Tosun Paşa çekildi. Bu filmin senaryosunu Yavuz Turgul yazdı. Aynı yıl Ertem Eğilmez, Süt Kardeşler filminin yönetmen koltuğuna geri dönerek Şener Şen ve Kemal Sunal’ı yeniden bir araya getirdi.
Natuk Baytan’ın farklı mizah anlayışının yanı sıra “Şaban” karakterine “kahraman” özelliği de eklendi. Sunal, safların ve halkın kahramanını canlandırdığı yapımlarda kötülüğe karşı savaşmış, mizahi bir anlatımla adaletsizliğe karşı çıkmıştır. 1976’da altı film çeken sanatçının bir sonraki filmi Hababam Sınıfı Uyanıyor ve yine yönetmen koltuğunda Ertem Eğilmez var. Bu Hababam Sınıfı afişinin en üstünde Kemal Sunal’ın adı yer almaktadır.
Bu yılın son filmi ise daha sonra kendisine “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü getirecek olan Kapıcıların Kralı. Umur Bugay’ın kaleminden olan bu filmi Zeki Ökten çekmiştir. Şaban karakterinden tamamen bağımsız olan bu filmdeki Seyit rolü, zeki, kurnaz, cimri ve haylaz bir karakterdir ve bambaşka bir Kemal Sunal’ın yer aldığı ilk filmdir. 1977 yılında toplam beş film yapan sanatçı, yönetmenliğini Ertem Eğilmez, yönetmenliğini Hababam Sınıfı Tatil, Natuk Baytan, yönetmenliğini Sakar Şakir, Umur Bugay ve yönetmenliğini Zeki Ökten’in yaptığı son Hababam Sınıfı filmleridir. Sanatçı bu yıl Kapıcıların Kralı filmiyle Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Aynı filmle Sinema Yazarları Derneği tarafından “En İyi Erkek Oyuncu” seçildi.
Televizyon Dizisi
Kemal Sunal bazı dizilerde rol almıştır. Bu diziler düşük bütçelidir ve dönemin çeşitli kanallarında gösterilir. Sanatçı, dizilerin çok hızlı çekildiğini, senaryoların çok hızlı oluşturulduğunu ve dizilerin sanatçıların yeteneklerini kör ettiğini sık sık dile getirdi. Bu diziler 1992’de Saygılar Bizden, 1993 Şaban Askerde, 1994 Bay Kamber ve son olarak 1997’de Şaban ile Şirin’dir.
Kemal Sunal’ın Aldığı Ödüller
- En iyi erkek oyuncu
- 1977 Kapıcılar Kralı
- Altın Portakal Film Festivali
- 1998 Yaşam boyu onur ödülü
- Altın Portakal Film Festivali
Ölümü
Ali Kemal Sunal, özel hayatı ve kariyeri boyunca yaptığı yolculuklarda her zaman kara araçlarını tercih etmiş, uçak ve deniz araçlarından korktuğunu belirtmiştir. Çeşitli festivallerde ödül törenlerine kara aracıyla ulaşamayan sanatçının fobisi, yaşamı boyunca üstesinden gelemediği bir korku olarak kaldı. 3 Temmuz 2000’de Balalayka filminin çekimlerine katıldığı Trabzon uçağında kalp krizi geçirerek hayata veda etti.