Bu makalede, koronavirüsün ne olduğunu farklı bir perspektifden ele alacağız ve aslında özünde hayvan kaynaklı bu hastalığın tarihini öğreneceğiz. Bu makalede yer alan bilgiler çeşitli bilimsel makalelerden derlenmiştir.
Koronavirüs ve Tarihi
“Koronavirüs” adı, içinde bulunduğumuz dönemde bahsi geçen virüsün insan hücrelerini enfekte etme yeteneğinden veya kendini kopyalayıp bu hücrelerde hastalığa neden olma yeteneğinden türemiştir. Çok çeşitli hastalıklara neden olan birçok farklı virüs türü vardır, ancak yalnızca bir tür virüs insanlara solunum yolu veya virüsle temas içerisinde olmuş nesnelerle doğrudan temas yoluyla yayılır. “Koronavirüs” adı ilk olarak 1982 yılında, leptospiroz şüphesi olan bir hastadan alınan örnekleri analiz eden bir mikrobiyolog olan Dr. Robert Y. Charlton, M.D. tarafından kullanıldı. Hastanın bulguları, virüsün bu hastalıktan sorumlu olduğunu ileri sürmüştü.

O zamandan beri, bu virüs hakkında çok araştırma yapıldı. Bilim adamları, koronavirüs türlerinin çoğunun iyi huylu olduğunu (herhangi bir hastalığa neden olmadıklarını) ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmadığını bulmuşlardır. Ancak insanlar arasında bulaşıcıdır ve kişi sağlıklı değilse riskleri artmaktadır. Ayrıca hayvanlar, özellikle kuşlar arasında bulaşıcıdırlar ve bazı hayvanlarda diğerlerinden daha hassastırlar. Örneğin, H3N influenza ile kronik olarak hasta olanlarda lenf düğümlerinde kanser geliştirme riski yüksektir.
Bu hastalığa yakalanmanın en yaygın yolu, domuzlar veya maymunlar gibi enfekte hayvanların kalıntılarına maruz kalmak veya kontamine idrar veya dışkılarla doğrudan temas etmektir. Bu hastalığa sahip bir kişi, kendisiyle aynı hastalığa sahip bir hayvanla temas ederse, günler veya haftalar sonra semptomlar geliştirebilir. Bazı koronavirüs türleri de insanlarda enfeksiyona neden olmaktan sorumludur.
Son birkaç yılda koronavirüse benzer olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm menenjit vakalarının yaklaşık üçte birinden sorumlu olan çocuk felci virüsü veya Kalsiyum Pirofosfat Artriti’ye yakalanan insanlar olmuştur. Ölümcül vakalar olmasına rağmen, bu hastalıklar genellikle hafiftir. Kalsiyum Pirofosfat Artriti, SARS (Coronavirus) virüsü ile aynı olmasa da, ikisi arasında aynı bulaşıcı doğayı paylaşır. Bununla birlikte, yaygın olarak bir artrit şekli olarak bilinmez ve bu nedenle birçok insan ikisini ilişkilendirmez. Bu hastalıkta sadece az sayıda vaka bildirilmiştir, bu da bu hastalığın tespit edilmesini zorlaştırır, tedaviyi çok daha zor hale getirir.
Koronavirüs Nasıl Bulaşır?
Bu hastalığın yayılmasının yaygın yollarından bazıları, enfekte bir kişiyi öpmek, mutfak eşyalarını paylaşmak veya su paylaşmak gibi fiziksel mesafeyi korumamaktır. Bu virüsün yayılmasının bir başka yolu da, enfekte bir kişi tarafından kullanılmış nesnelere dokunmak gibi dolaylı temastır. Tüm bunların, bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilecek bulaşma yöntemlerinden sadece birkaçı olduğunu belirtmek önemlidir. Bu hastalığın yayılmasını önlemek için herkesin el yıkama uygulaması önerilir. Yüzme havuzları, aerosoller veya diğer yaygın fiziksel mesafe alanlarını kullanırken alınması gereken bazı özel önlemler de vardır. Bu gibi genel kullanım ve halka açık alanlarda özel uyarılar ve alınması gereken önlemler tabelalar aracılığı ile asılmaktadır.