1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Lazerle Akne İzi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Akne izlerini tedavi etmek için çeşitli tedaviler vardır. Bu tedavilerin çeşitleri aşağıda liste halinde verilmiştir. Listenin hemen ardından tedavi yöntemleri açıklayıcı bir şekilde siz değerli ziyaretçilerimizle paylaşılmıştır. Tedavi yöntemlerini aşağıdan kolaylıkla inceleyebilir ve akne izi sorununuzu çözmek için en doğru tercihi tıbbi uzman desteği ile beraber verebilirsiniz. Öyleyse; lazerle akne izi tedavi yöntemleri nelerdir? birlikte öğrenelim:

  • Kesip çıkarma
  • Yumru eksizyonu
  • Subsizyon
  • Dermabrazyon
  • Kimyasal soyma
  • Mikrodermabrazyon
  • Ablatif lazerler
  • Ablatif olmayan lazer
  • Kesirli lazer

Lazerle Leke Tedavisi

Cilt lekeleri genellikle kadınların sorun haline getirdiği bir durum olarak bilinmektedir. Ancak günümüzde teknoloji ve tıp ilerlediği için lazerle bu lekeler kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Cilt tonundan daha koyu olan bu lekeler özellikle yaz aylarında daha belirgin bir hale gelmektedir. Güneş ile beraber daha koyu renk alan cilt lekelerinin lazerle tedavi edilmesi oldukça kolaydır. Bu nedenle lekelerinizden şikayetiniz var ise lazer seçeneğini tercih edebilir ve lekelerinizden kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

Cilt lekelerinin pek çok nedeni olsa da genellikle melanin pigmentinin fazla olmasından kaynaklanır. Bu pigmentin artması ise yaşlanma, güneş gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Ancak lekeleriniz hangi nedenden kaynaklanıyorsa kaynaklansın, lazer seçeneğini kullanabilirsiniz.

Lazerlerin çeşitleri aslında kullanılan cihaza bağlı olsa da hepsinin amacı aynı olduğu için çok bir şey fark etmediğini söyleyebiliriz. Burada önemli olan durum, lekeye uygun olan cihazın kullanılmasıdır. Zira cihazlar farklı lekelere göre üretilmiştir bu nedenle de uygun cihazın kullanılması gerekmektedir.

Lazerle leke tedavisi uygulamasından sonra yaşanacaklar da cihaza göre değişir. Bazı tedavilerde herhangi bir kızarıklık durumu yaşanmasa da bazılarında özellikle ilk 3 gün kızarıklık görülebilmektedir. Ancak bu durum geçici olduğu için lekelerin iyileşmesini beklemeniz önerilmektedir. Bazılarında lazer yapılan yer kabuk bağlar ve bu kabuk ile oynanmaması gerekmektedir. 1 hafta içerisinde bu kabuk da kendiliğinden dökülür.

İnsanlar lazer yaptırmadan önce ne kadar süreceğini de merak ederler. Seans sayıları, lekenin cinsine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir. Genellikle ilk seansta lekeler yok edilse de bazıları çok büyük olduğu için birkaç seans gerektirebilmektedir. Bu konuda doktorunuzdan daha detaylı bilgi almanız doğru bir adım olacaktır.

Merak edilen diğer bir konu ise lekelerin tamamen kaybolup kaybolmayacağıdır. Leke için lazer tedavisi gördüğünüz zaman lekelerin büyük bir bölümü kaybolur. Ancak lekeniz çok koyu renkte ise çok az iz kalabilir. Bu durumda çok az kapatıcı kullanmanız bile lekelerinizin kaybolmasına yardımcı olur.

Lazer tedavisinin yan etkileri merak edilmektedir. Genel olarak bir yan etkisi bulunmasa da bazı durumlarda enfeksiyon oluşabileceğini söyleyebiliriz. Ancak enfeksiyon için cildin soyulması gerekmektedir. Yani ciltte soyulma görülmediği sürece enfeksiyon durumu da olmaz.

Akne İzleri İçin Lazer Tedavisi

Sivilce izleri için lazer tedavisinin inatçı akne izlerini tamamen gidermek için mevcut en iyi tedavi olduğu kanıtlanmıştır.

Lazer ve yoğun darbeli ışık (IPL), sivilce yara izine kalıcı bir çözüm sunan devrim niteliğindeki, kaçınılmaz bir yöntemdir. Lazerli yara izi tedavisi, cildin üst katmanına derinden ulaşmak için kısa süreli mikro-ince lazer ışığı pulsları kullanır. Vücudun doğal iyileşme süreci hasar gören dokuları süpürür. Ardından, altındaki yeni cildi açığa çıkarmak için onu yeni kollajen ile yeniden oluşturur. Tedavi edilecek alanın büyüklüğüne bağlı olarak, 40 dakikadan kısa sürede yapılabilen hızlı ve basit bir işlemdir.

Dört altı seans, iki aylık bir süre boyunca skarları tamamen azaltmak için yeterlidir. Dahası, cilt yeniden doldurulur ve daha eşit bir doku ile yenilenir gibi görünür. Lazer skarı tedavisi çok soluk veya çok koyu ciltler de dâhil olmak üzere birçok cilt tipinde iş görür. Lazer yeniden cilt oluşturma seansları sadece sivilce izleri sorununa değinmez, aynı zamanda güneş hasarlı cilt görünümünü iyileştirir.

Sivilce yara rengi açısından değişir ve rengine göre tedavi yöntemleri uygulanır.

  • Kırmızı sivilce izlerine pulsed dye lazer (PDL), potasyum, titanil fosfat (KTP) ve yoğun darbeli ışık (IPL) gibi lazer terapileri ile çözüm bulunur. PDL, kırmızı sivilce izlerinin tedavisinde en etkilidir.
  • Kahverengi veya koyu sivilce izleri, IPL, kalite değiştirilmiş (Q anahtarlı) mikrosaniye darbeli ve itriyum skandiyum granat ile tedavi edilebilir.
  • Beyaz akne izi fraksiyonel ablatif lazerlerle en iyi şekilde tedavi edilir.

Sivilce İzleri İçin Lazer Tedavilerinin Türleri

Bir terapist ya da cilt analisti, gerekli tedavinin türüne karar vermek için yara izlerini değerlendirecektir. Lazer tedavisi, lokal anestetik krem ​​veya jel uygulaması gerektirmez. Tek yapmanız gereken, etkilenen bölgelere ışık uygulanıyorsa yatağa rahatça yatmak.

1. Fraksiyonel Lazer

Akne izi

Herhangi bir dokuyu buharlaştırmayan, ablatif olmayan bir lazerdir. Bunun yerine, lazer enerjisiyle doku sütunlarını ısıtır. Cildin yeni kolajen üretimini uyaran ısı enerjisidir.

2. Karbon Dioksit Lazerleri

Bu, Frazel lazer tedavilerinden daha iyi sonuç veren nispeten yeni bir lazer muamelesidir. Hastalar prosedüre hak kazanabilmek için hastalar spesifik gereklilikleri karşılamalıdır. Karbondioksit lazeri, tabakayı tabakaya göre yara izi bulunan dokuyu buharlaştıran kısa süreli yüksek enerjili lazer patlamaları üretir. Karbon dioksit lazer tedavisinden alınan iyileşme, tedavinin yoğunluğuna bağlı olarak üç ila on gün arasında değişir.

3. Kesirli Lazer Tedavisi

Akne izleri için en iyi lazer tedavisidir . Fraksiyonel lazer tedavisinde derinin geri kalan kısmı korunurken cildin yalnızca küçük bir kısmı lazer enerjisiyle tedavi edilir. Bu, cilt dokularının daha hızlı iyileşmesini ve kollajen üretimini uyarır.

4. Pixilation

Pixel cilt yenilemede en son teknolojik gelişmedir. Etkilenen bölgelerde küçük iğne boyutlu lazer noktaları uygulanır ve cildin geri kalan kısmına dokunulmaz. Penetrasyon yoğunluğu ve derinliği kolayca kontrol edilebilir ve nabız daha derin sorunlu alanlar için istiflenebilir.

5. Aktif Fx ve Derin Fx

Aktif Fx lazeri yüzeysel cildi hedef alır. Derin Fx daha derin deriyi hedefler.

Lazer Tedavisinin Avantajları

Akne lekeleri için lazer tedavisinin avantajı, cilt dokusunun yapısı ile uyumlu çalışma şeklidir. Lazer sivilce yara izi tedavisi kesinlikle sert kimyasal soyma, glikolik asit, zımba eksizyonu ve güçlü cerrahi lazerlere daha güvenli bir alternatiftir. Lazer tedavisinin sıklığı her iki haftada bir şeklindedir.

Lazer Tedavisinin Yan Etkileri

Herhangi bir iyi şey gibi, bu da her zaman iyi olmayabilecek bazı etkilere sahip olabilir. Yüksek yoğunluklu lazer tedavisi, kabuklanma, sızıntı, şişme, kist ve genişleyen kan damarlarına neden olabilecek yanmalara neden olabilir. Hassas cilt, tedavinin yapıldığı alanlarda pürüzlü bir cilt tonu oluşturabilir. Bu cilt lekeli ve karanlık bırakabilir. Tedavi edilen akne izlerinin ardında kan lekeleri oluşabilir ve iyileşmesi yaklaşık bir hafta sürebilir. Tutarsız lazer tedavisi egzama , akne, kist ve sarkmaya da neden olabilir .

Unutulmaması Gereken Önemli Noktalar

Tedaviyi tamamlamak için her zaman sertifikalı bir cilt bakımı merkezini ziyaret edin. Cildine ciddi zarar verebilecek nitelikli dermatologlar olmadan lazer tedavileri uygulayan çok sayıda küçük ve kayıtsız klinik bulunmaktadır. Lazerlerde dalga boyları ve enerji ayarları çeşitli gelir. Doğru ayarı seçmek çok önemlidir çünkü yanlış ayar veya yanlış lazer yüzüne zarar verebilir ve hatta yüzünü bozabilir. Ayrıca, deri pratisyeninize danışmadan lazer tedavisine katılmayın. Tedaviye devam etmeden önce, gerekli lazer tedavisi türüne, toplam lazer seansı sayısına, maliyet ve yan etkilere ilişkin tam bir bilgi dikkate alınmalıdır. Lazer tedavisinin ardından kişinin güneşten kaçınması ve evde bile güneş kremi kullanılması önerilir. Gerekli seansların sayısı derinin türüne ve sorunun ciddiyetine bağlıdır.

Artık bu istenmeyen sivilce izlerini ortadan kaldırmanın hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan eminiz, sivilce veya akne izleriniz için lazer tedavisi düşünüyorsanız, nitelikli bir dermatologla görüşmeyi ve ardından devam etmeyi unutmayınız.

Yorum Yap