Metaverse, kullanıcıların sanal olarak etkileşime girmesini sağlamak için sosyal medya, çevrimiçi oyun, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve kripto para birimlerinin özelliklerini birleştiren dijital bir gerçekliktir.
Artırılmış gerçeklik, kullanıcı deneyimini geliştirmek için görsel öğeleri, sesi ve diğer duyusal girdileri gerçek dünya ayarlarına yerleştirir. Buna karşılık, sanal gerçeklik tamamen sanaldır ve kurgusal gerçekleri geliştirir. Meta veri deposu büyüdükçe, kullanıcı etkileşimlerinin mevcut teknolojinin desteklediğinden daha çok boyutlu olduğu çevrimiçi alanlar yaratacaktır. Meta veri tabanındaki kullanıcılar, yalnızca dijital içeriği görüntülemek yerine, dijital ve fiziksel dünyaların birleştiği bir alana kendilerini kaptırabileceklerdir.
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, 28 Ekim’de Facebook’un Connect 2021 konferansında yeni Meta adını duyurdu ve yeni web sitesi onu “bir sosyal teknoloji şirketi” olarak markalaştırdı. Metaverse’de, hayal edebileceğiniz hemen hemen her şeyi yapabileceksiniz.

Facebook bir süredir Metaverse hakkında konuşuyorken ve 17 Ekim 2021 tarihli basın açıklamasında metaverse’in “sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojileri kullanan birbirine bağlı sanal deneyimlerin yeni bir aşaması olduğunu” belirtiyor. Daha büyük bir “sanal varlık” duygusu, çevrimiçi etkileşim, şahsen etkileşim deneyimine çok daha yakın hale gelebilir.
Yatırımcılar ve şirketler bir sonraki büyük adımın bir parçası olmak istediğinden, meta veriye olan ilginin önemli ölçüde artması bekleniyor. Zuckerberg, teknoloji sitesine The Metaverse “[Facebook’un] büyük bir odak noktası olacak ve bu, internetin mobil internetten sonra nasıl geliştiği konusunda bir sonraki bölümün büyük bir parçası olacak” diye belirtmişti.
Meta veri tabanının savunucuları, kavramı internetin gelişimindeki bir sonraki aşama olarak görmkektedirler. Örneğin Facebook (yeni ismiyle Meta); AR gözlükleri ve bileklik teknolojileri üzerinde çalışırken, Oculus VR kulaklıkları gibi donanımlar geliştirerek AR ve VR üzerinde zaten büyük yatırımlar yaptı. Zuckerberg, AR gözlüklerinin bir gün akıllı telefonlar kadar yaygın olacağına inandığını belirtmiştir.
Metaverse Tam Olarak Nedir?
İçindekiler
Meta veri deposunu sizinle aynı fiziksel alanda olmayan diğer insanlarla oluşturabileceğiniz ve keşfedebileceğiniz bir dizi sanal alan olarak tanımlanmaktadır. Metaverse teknolojisinin tam olarak gerçekleşmesine yıllar varken, sonunda sanal, çevrimiçi bir ortamda çalışabileceğiniz, oynayabileceğiniz, öğrenebileceğiniz, oluşturabileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz ve arkadaşlarınızla etkileşime girebileceğiniz bir yer olması beklenmektedir.

AR ve VR Arasındaki Fark Nedir?
Artırılmış gerçeklik, kullanıcı deneyimini geliştirmek için görsel öğeleri, sesi ve diğer duyusal uyaranları gerçek dünya ortamına yerleştirmeyi içerir. AR’ye bir akıllı telefon ile erişilebilir ve kullanıcılar gerçek dünyadaki varlıklarını kontrol edebilir. Buna karşılık, sanal gerçeklik tamamen sanaldır ve kurgusal gerçekleri geliştirir. VR, bir kulaklık cihazı gerektirir ve kullanıcılar sistem tarafından kontrol edilir.
Facebook Metaverse Nedir?
Metaverse için tek bir tanım yoktur, bu nedenle sadece Facebook’un sahip olduğu veya geliştirilmesinden yalnızca sorumlu olduğu bir şey değildi. Yine de Facebook yani yeni ismiyle Meta, Oculus VR kulaklıkları aracılığıyla meta veriye büyük yatırım yaptı ve AR gözlükleri ve bileklik teknolojileri üzerinde çalışıyor. Şirket, Eylül 2021’de metaverse teknolojisinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlamak için küresel araştırma ve program ortaklarına 50 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını duyurmuştu.