1. Ana Sayfa
  2. Kişisel Gelişim

Nasıl Özgüvenli Oluruz ?


Özgüven kendimize olan güvenimizdir. Kendimize olan farkındalığımız ve kusurlarımızla birlikte kendimizi sevmektir. Özgüven her bir insanın kolayca sahip olduğu bir şey değildir. Ama kazanılması gereken ve kendimizi daha iyi ifade edebileceğimiz bir özelliktir. Özgüvenimizin gelişmesini istiyorsak onun için biraz emek vermemiz gerekiyor. Ama korkmayın bu halledilmeyecek bir şey değil. Bu yazımda özgüven geliştirmenin yollarından bahsedeceğim…

1- Sen değerlisin İlk olarak kendini değerli kıl. Kendini değersiz hisseden bir insan mutlu ve özgüvenli olamaz. Seni değersiz hissettiren kişilerden uzak dur. İnsanların seni değersiz hissettirmesi senin özgüveninle oynar.

2- Bilgi sahibi ol Bilgi sahibi olmamak özgüven eksikliğine sebep olur. Her zaman bilgine bilgi katmaya çalış.İstediğin her konudan seni ilgilendiren veya merak ettiğin her konudan bilgi sahibi olabilirsin. O konuda uzman ol. Bu bilgiler illa bir gün işine yarayacaktır. Bir sohbet sırasında öğrendiğin bilgilerden bahsettiğin zaman ortamdaki insanlardan farkın olur. Ve konuşacak konu da çok rahatlıkla bulabilirsin. Bunun için de bol bol kitap oku.

3- Sesli kitap oku Bol bol kitap okumaktan bahsetmişken kitap okurken sesli bir şekilde okumanı öneririm. Burada amaç kendi sesimize tahammül etmek ve sesimize alışmaktır. Bağıra bağıra kitap oku, şarkı söyle, gül. Bunu ailenin, arkadaşlarının yanında yapmaya çalış. Bunu yaparken kendi sesini kaydedebilirsin.

4- Tek başına hareket et Tek başına yola çık, alışveriş yap, sinemaya git, gez. Tek başına hareket ettiğin zaman sen kendi kendine yetebildiğini göreceksin. Yalnızken de güzel vakit geçirebileceğini, mutlu olabileceğini göreceksin.

5- Spor yap Özgüvenin mi eksik? Kendine, yaptığında mutlu olacağın bir spor dalı seç. Bununla ilgilen. Kendini sporda geliştir. Hem sağlık açısından hem özgüven hem de görünüş olarak kendini daha iyi hissedeceksin.

6- Eleştirilere açık ol Nasıl ki insanlar sana hoş sözler söylediğinde kabul ediyorsan, sana yapılan eleştirileri de(Haddinden fazla eleştirel insanları ciddiye almadan) kabul etmelisin. Bu senin gelişiminde büyük rol oynar. Bir hata yaptığını düşünüyorsan insanlar seni eleştirmese bile sen kendini eleştir. Bunu kendinle konuşarak veya aynanın karşısında da yapabilirsin.

7- HAYIR diyebilmelisin Önce kendi isteklerinin farkına varmalısın. Biri üzülecek diye, sana kırılacak diye evet demek zorunda kalabilirsin. Hayır demek sana çok zor gelebilir. Ama hayır demedikçe aslında kendini daha da çıkmaza sürüklersin. Bu çıkmaz senin psikolojik olarak kötü etkiler. Seni daha da öfkeli, kaygılı ve sinirli bir insan yapar. Her zaman evet dersen artık fikirlerin önemsenmez ve hep evet dediğin için sana sorulmaz. Kendi hayatını kontrol edebilmek için hayır demeyi bilmelisin.

Yorum Yap