1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Neuralink Projesi ve Faydaları Nelerdir?


Günümüzde teknoloji gün geçtikçe gelişiyor ve fantastik filmlerde izlediğimiz sahneler günümüzde de uygulanmaya devam ediyor. Uçan arabalar, gelişen yapay zeka, uzaya gitmek artık normalleşti. Şimdiyse yeni bir gelişmeyle insan beynine çip takma projesi ortaya koyuldu.

Elon Musk, yakın zamanda Neuralink isimli şirketinin beyin çipi projesini tanıttı. İnsanların beyinlerine takılacak çiplerin, Alzheimer, Demans ve Parkinson gibi tedavisi tamamen bulunamayan hastalıkları tedavi edebileceği fikrini öne attı. İnsan deneylerin ilerleyen günlerde başlanması beklenirken domuz deneylerinde olumlu sonuç alındığının altını çizdi.

Bu proje akıllarda şimdiden soru işareti bırakmaya başladı. İnsan beyni, bilim bu kadar gelişmişken dahi çok karmaşık hatta daha ulaşılamayan bölümlerden meydana gelen mükemmel bir varlıktır. Bu projenin insan beynine uyum sağlanıp sağlanmayacağı ise hala bir sonuca ulaşmadı.

Bu Projenin Faydaları Neler?

Öncelikle beynin mekanizması burada devreye giriyor. İnsan beyni özelleşmiş sinir hücrelerinden yani nöronlar sayesinde görevlerini yapabilmektedir. Çipin çalışma prensibine değinecek olursak; silisyum bir altlığın üzerinde birbirlerine alüminyum ve altın teller aracılığı ile bağlanan olan çok miktarda transistörün oturtulması ile meydana getirilen ufak elektronik bir parça olarak tanımlanabilse de çip Türkçe karşılığı olarak yongayı ifade ediyor.

Projeyi tanıtan ünlü isim Elon Musk beyne çip takımı sayesinde insanların başka bir cihaz gerektirmeden müzik dinleyebileceğini, hormon seviyelerini kontrol ederek depresyon azaltabileceğini, Alzheimer gibi beyin hastalıklarını tedavi edilebileceğini hatta efor sarf etmeden yabancı dil öğrenilebileceğini ileri sürmektedir. Bunlar projenin yalnızca tuzu biberi, projenin asıl amacı çok daha önem arz etmekte. Proje asıl olarak insan zekası ve yapay zekayı birleştirerek ileri düzey yapay zeka ile rekabet edebilmeyi hedefliyor.

Çip Nasıl Takılacak?

Düşünülenin aksine çok daha basit işlemlerle bu operasyon mümkün hale getirilebilmektedir. Örneklendirmek gerekecekse göz çizdirmek kadar zahmetsiz ve kolay bir işlem uygulanacak. Fakat o düzeye gelebilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var. Bu operasyonu yapacak olan bir makine. Makine deyip geçmeyin çünkü bu makine bir nörocerrahi robotu. Kullandığı araç ise iplik değil kablo. Bu kabloların bir ucu beyninize bağlıyken diğer ucu çipe bağlı olarak ayarlanacaktır. Daha da açacak olursak kafanıza yaklaşık olarak 8 milimetrelik bir kesit açılacak ve bu kesite 4 milimetrelik bir çip yerleştirilecek. İşlemler kabaca bundan ibaret. Fakat söz konusu insan beyni olunca bu tür teknolojilerin gelişmesi uzun bir zaman alacağa benziyor.

Yorum Yap