1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi

Pasif Gelir Nedir? Uyurken Bile Para Kazanmak Mümkün mü?


Pasif gelir tanım olarak, bu günden önce yapmış olduğunuz bütün çalışmalarınız ya da miraslarınız sayesinde, iş ile ilgilenmek zorunda kalmanıza gerek olmadan para kazanmanız demektir. Pasif gelir modeli, ünlü ekonomist ve yatırımcı Warren Buffett’ın da söylemiş olduğu gibi ”Uyurken para kazandığınız zaman zenginsiniz demektir.” temeline dayanmaktadır.

Uyurken Para Kazanmayı Sağlayan Pasif Gelir Modeli Nedir?

Öncelikle pasif geliri kavrayabilmek için söz konusu gelir yöntemlerini kategorilere ayırmak gerekmektedir. Bunlar başlıca;

  • Telif Gelirleri
  • Kira Gelirleri
  • Faiz Gelirleri

olarak gruplandırılır. Kazancınıza kazanç katabilmek için ihtiyacınız olan işçinin adı da “Para” olarak nitelendirilir. Para sizin için çalışarak size para kazandırır.

Pasif Gelir Örneği Nedir?

Pasif gelir örneklerinin arasında en yaygın olanlar, konut kira geliri, faiz geliri, kripto gelirleri, üretmiş olduğunuz videoların veya şarkıların izlenme ve dinlenme oranlarına göre elde edilen gelirler, otomat gibi cihazların işletilmesi, bankada bulunan paranızın banka tarafından işletilmesi sonucu tarafınıza dönen faiz gelirleri ve hisse senetleri gibi unsurlardır. Burada dikkat edilmesi gereken kurallardan bir tanesi, söz konusu faiz gelirlerinin yanında ana paraya dokunmanızın pasif gelir olarak sayılmamasıdır. Bir arsa satın almanız ve ileride değerlenme ihtimalinin olması pasif gelir yaratmak değil yatırım yapmaktır. Aradaki farkı iyi bilmek gerekmektedir. Pasif gelir, sizin çalışmanıza gerek kalmadan hayatınızı geçindirebilmenizi ve bu modeli güçlendirebilmenizi sağlamalıdır. Eğer bu şartlar karşılanıyorsa pasif gelir modelini yakalamışsınız demektir.

  • Para uyumadan çalışabilen bir varlıktır” – Gordon Gekko
Pasif Gelir

Mesai sonrası başka bir işte çalışmaya başlamanız pasif gelire örnek değildir. Bir sistemin pasif gelir olabilmesi için sizin hiçbir iş yapmanıza gerek olmaması gerekmektedir. Tabi ki bu seviyeye gelebilmek için sıkı çalışmak, özgün fikirler satabilmek, yeteneği değerlendirmek veya sizden bir önceki kuşağın size miras bırakması gerekmektedir. Bu sermayeyi oluşturabilmek için elinizdeki varlıkları satmanız, yapabileceğiniz en yanlış hamlelerden birisidir. Ev alabilmek için arabanızı satmanız hayat kalitenizi düşürecekse ve evden gelecek kira geliri araba almanız için zaman ve maddi olarak yetmeyecekse bu bir pasif gelir örneği değildir. 2 temel etken arasındaki ince çizgiyi kavramak esastır.

Pasif Gelir Elde Etmenin Basit Yolları Nelerdir?

  • Öncelikle ilk akla gelen yöntem, bir internet sitesi açıp özgün fikirler sergilemektir. Eğer tıklanmanız artar ve reklam gelirleriniz büyürse, pasif gelir yöntemine bağlanıyorsunuz demektir.
  • Websitesi örneğine benzeyen bir yöntem olan uygulama yaratmak yine pasif gelir oluşturmanıza yardım edebilecek bir yöntemdir. Az önceki örneğimiz ile aynı doğrultuda ilerleyebilir. Fikirlerinizin özgün olabilmesi temel unsurdur.
  • Borsa ve hisse senedi oynayarak pasif gelir elde edebilmek mümkündür. Fakat bu etkende akıl yoran tek unsur piyasayı çok yakından takip etmeyi öğrenmektir.
  • Shutterstock veya Istockphoto gibi platformları kullanarak çekmiş olduğunuz ve üretecek olduğunuz fotoğrafları satışa çıkarabilir, pasif gelir elde edebilirsiniz.
  • Kiraya verilebilecek eşyalarınız olabilir. Bunları tespit ettikten sonra kiraya vermeniz, pasif gelir elde etmenizi sağlar. Örnek olarak; profesyonel bir fotoğraf makinenizi kiraya vermek, otomobilinizi kiraya vermek gibi. İnsanların çok sıklıkla kullanmadığı fakat ihtiyacı olan ürünler sizde mevcutsa, söz konusu kişilerin bu ürünleri satın alma zorunluluğunu kaldırıp kendinize kazanç kapısı yaratmanız oldukça akılcı bir yöntem olacaktır. Bu durumda iki tarafta bu işten karlı çıkacaktır.
  • Yaratmış olduğunuz bir fikrin patenti sizi tahmin edemeyeceğiniz boyutlara çıkarabilir. Bu durumu hafife almamalısınız.

Pasif gelirin temeli zamanla doğru orantılıdır. Bunların yanında son olarak; gün içerisinde sorumluluğunuzun olmadığı işlerden para kazanmış olmanız veya emekli olmanız sonucunda almış olduğunuz maaşta pasif gelire birer örnek olarak verilebilmektedir. Özel olarak hazırladığımız bu makaleyi okuduğunuz için teşekkürler.

Yorum Yap