Mantarlar doğrudan cilt temasıyla (insan veya hayvanlarla) veya dolaylı olarak zemindeki veya topraktaki kontamine eşyalardan yayılır. Saç derisinin saçkıran bulaşıcıdır. Doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir veya aşağıdaki şekillerde bulaşabilir:
İnsandan insana : Saçkıran genellikle enfekte olan birisiyle ciltten cilde temas yoluyla yayılır. Paylaşılan yerler; soyunma odaları ve duşlar genellikle bir mantar kaynağıdır.
İnsana yönelik nesneler : Saçkıran, enfekte olmuş bir kişinin veya hayvanın dokunduğu giysiler, havlular, taraklar veya fırçalar gibi nesnelerle temas yoluyla yayılabilir.
Hayvandan insana : Köpekler ve kediler genellikle saçkıran taşırlar. Genellikle mantarların taşıyıcısı olan diğer hayvanlar arasında inekler, keçiler ve atlar bulunur.
Mantar Enfeksiyonundan Sonra Saçlar Tekrar Uzar mı?
Evet, bireyler doğru adımları izlediği sürece saçlar tekrar uzayacaktır. Saç derinizi temiz tutmanın yanı sıra dermatoloğunuza danışarak aşağıdaki çözümlerden bazılarını izlemelisiniz. Saçkıran mevcut olduğunda, tedavilerin daha fazla saç uzamasını teşvik etmeye değil, mantar enfeksiyonunu ortadan kaldırmaya odaklanması gerekir. Saçkıran ortadan kalktıktan sonra saç dökülmesi duracaktır.
- Mantar önleyici şampuan: Ketokonazol veya selenyum sülfür içeren şampuanları arayın. Köpürtün ve durulamadan önce 10 dakika saç derinizde bırakın. Antifungal şampuanı 1 ay boyunca haftada iki kez kullanın. Diğer günlerde, normal bir şampuan kullanın.
- Oral mantar önleyici ilaç: Saçlı derideki saçkıran için ana tedavi, ağızdan alınan reçeteli mantar önleyici ilaçtır. Sağlık uzmanınız tarafından reçete edilen dozu verin. Bu ilaç en iyi mide tarafından emilir.
6 hafta içinde, saçkıranın iyileştiğinden emin olmak için dermatoloğunuzu ziyaret edin. Saçkıran henüz tedavi edilmemişse, farklı bir ilaç almanız gerekecektir.
Mantar Hastalığı Saç Dökülmesine Neden Olabilir mi?
Saç derisinde bulunan mantar enfeksiyonları saç dökülmesine neden olabilir. Bu mantar enfeksiyonlarından kaynaklanan saç dökülmesini tedavi etmek, diğer saç dökülmesi türlerinden farklı bir yaklaşım gerektirir. Mantar ajanları tarafından saç enfeksiyonu bilimsel olarak trikomikoz olarak bilinir. Mantar enfeksiyonu kafa derisini ve saç lifini etkiler ve saç dökülmesine ve diğer rahatsız edici sorunlara neden olur. Saçkıran ile, kafa derisinde küçük kaşıntılı ve pullu cilt lekeleri ortaya çıkar ve aşırı kepek, cildin dökülmesi ve iltihaplanmaya neden olur.
Saçkıranın gerçek solucanlarla hiçbir ilgisi yoktur. Dokuyu enfekte edebilen ve kolayca yayılabilen mantar türlerinden kaynaklanır. Bu mantarlar ölü deriyi, tırnakları ve saçı yiyebilir, bu nedenle kafa derisi yaygın olarak etkilenir. Bu nedenle, bir kişi saç derisinde mantar enfeksiyonu yaşıyorsa dikkatli olmalıdır. Çünkü kafa derisinde kel noktalar, kafa derisinde kabuklu ya da irin sızdıran şişlikler, kafa derisinde kaşıntı ve kafa derisinde pullu ya da kırmızı lekeler şeklinde belirtiler gösterebilirsiniz. Saç derinizde mantar varsa, onu temiz tutmanız önemlidir. Saçları günde en az bir kez yıkayın ve yıkayın. Genellikle, mantar hücreleri sıcaklık, nem ve ölü dokuyu sever, bu nedenle hijyen önemlidir. Bununla birlikte, tüm bu enfeksiyonların teşhisi, bir dermatolog içermelidir, çünkü bazı semptomlar tahtada ortaya çıkar. Bu nedenle, sadece fiziksel muayene ile belirli bir enfeksiyonu şüphesiz tanımlamak ve doğrulamak oldukça zor hale gelir.