1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Sağlıklı Besinler Nelerdir? Nasıl Sağlıklı Bir Şekilde Beslenebiliriz?


Sağlıklı besinler nelerdir sorusunun cevabı, kime sorduğunuza göre değişir. Tanım kapsamlı olabilir ve “sağlıklı gıda”nın ne olduğu konusunda çok fazla tartışma olmuştur. Bu nedenle, birçok insanın bu konuda kişiden kişiye değişen kendi görüşleri vardır. Genel fikir birliği, bunların uygun bir besin dengesi sağlayan gıdalar olduğudur, ancak bu, kişiye bağlı olarak farklı anlamlara gelebilir.

Sağlıklı gıda” terimi hakkında uzun süredir birçok insanın bu konuda kendi görüşlerine sahip olduğu bir tartışma var. Bu konuyla ilgili çok fazla araştırma ve araştırma yapıldı ve neyin iyi bir yemek olduğu konusunda bir dizi farklı görüş var. Bir de iyi bir diyetin ne olduğu konusunda herkesin hemfikir olmadığı bir konu var. Bu yazımızda konuyu daha detaylı inceleyeceğiz ve size sağlıklı besinlerin ne olduğu hakkında daha iyi bir fikir vermeye çalışacağız.

Sağlıklı beslenme aslında birçok insanın mücadele ettiği bir şeydir, ancak bunu aşamalara ayırırsanız kafa karıştırıcı olması gerekmez. Tartışmanın neresinde olursanız olun, ilerlemeden önce ‘sağlıklı beslenmenin’ ne anlama geldiğini belirlemek önemlidir. Sağlıklı beslenmenin ne olduğunu anlamıyorsanız, yediğiniz yiyeceklerin sizin için iyi mi yoksa kötü mü olduğunu söylemek zor olabilir. Zararlı olabilecek ve sağlığınızı elinizden alan gıdalardan uzak durmak isteyeceksiniz.

Sağlıklı Besinler Nelerdir?

Unutulmaması gereken ilk şey, “sağlıklı yiyecekler“, “sağlıklı bir diyeti destekleyen yiyecekler” veya “düşük yağlı ve yüksek karbonhidratlı diyetler” terimleriyle aynı değildir ve bu noktada kafalar karışmaktadır. Sağlıklı gıdanın ne olduğunu ve sağlıklı bir gıdayı oluşturan şeyleri anlamak önemlidir.

Sağlıklı Besinler Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dikkate alınması gereken ilk şey, sağlıklı bir gıdanın tanımıdır. Birçok insan bunun ne anlama geldiğine dair farklı görüşlere sahiptir, ancak burada temel bilgilerden bazıları şunlardır:

-Doğru besinlere sahip olmadıkları takdirde sağlıklı gıdaların sağlıklı olmadığını anlamak önemlidir. Bu anlamda içinde yeterli besin değeri olmayan yiyecekleri yememelisiniz. Bu durumda, hangi gıdaların vücudunuzun ihtiyaç duyduğu uygun miktarda besin ve vitamin ve mineral sağladığını bilmek önemlidir. Bu nedenle, bu gıdalar diyetiniz için çok faydalı olabilir.

– Dikkate alınması gereken bir sonraki şey, sağlıklı yiyeceklerin besleyici yiyeceklerle aynı olmadığıdır. Her ikisi de harika yemek türleri olmasına rağmen, farklıdırlar. Besin içeren besinler sağlık açısından vücudunuz için çok daha iyidir. Sağlıklı bir gıda, besin maddeleri içeren bir gıdadır, ancak hiç vitamin ve mineral içermiyorsa mutlaka besleyici olması gerekmez.

Sağlıklı Gıda ve Sağlıklı Diyet

Birçok insan aynı şeyleri farklı gruplara ayırmaya çalışırken, “sağlıklı diyet” veya “sağlıklı öğünler”in ne olduğu konusunda çok fazla tartışma oldu. Bu durumda, birçok insanın sağlıklı bir diyetin ne olduğu konusunda farklı fikirleri vardır. Ayrıca “düşük karbonhidrat” ve “düşük yağ” gibi terimlerle de çok fazla kafa karışıklığı vardır. Bu durumda, sağlıklı bir diyetin bu terimlerden herhangi birinin kavramlarıyla mutlaka eşleşmediğini anlamak önemlidir. Başka birinin diyetini ‘sağlıklı’ kelimesinden kopyalamak yerine, zaman ayırıp sizin için neyin işe yaradığını bulmanız sizin için en iyisi olabilir.

Sağlıklı Bir Gıda Yapan Nedir:

Düşünülmesi gereken bir sonraki şey, yediğimiz gıdaların besin içeriğine bağlı olarak farklı gruplara ayrılabileceği gerçeğidir. Gıda ve beslenme arasında bir fark olduğuna dikkat etmek önemlidir. ‘Besleyici gıdalar’ terimi, bir miktar besin içerdiği anlamına gelirken, ‘iyi yemek’ terimi, iyi tatlara sahip olduğu anlamına gelir.

Dikkate alınması gereken bir sonraki şey, yediğiniz gıdaların sizin için sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağınızdır. Bir şeyi neyin sağlıklı veya sağlıksız yaptığına dair katı ve hızlı kurallar yoktur, ancak diyetiniz için iyi olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilecek bazı şeyler vardır. Bu durumda, diyetinizi daha etkili bir şekilde kategorize edebilmeniz için bunların ne olduğunu bilmek önemlidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

1) Yemeğinizin kalorisine, yağ düzeyine ve karbonhidrat içeriğine bakmalısınız. Her şey beslenme üzerine kurulu olmasa da yemek yemenin temel amacı beslenmedir. Bu durumda size yeterli enerjiyi verecek yiyecekleri çok fazla yağ veya karbonhidrat olmadan yemek istersiniz. Bazı durumlarda, karbonhidratlarınızın tüm kaynaklardan olması faydalı olabilir. Kilo vermeye çalışıyorsanız, belirli yiyeceklerden kaçınmak da iyidir.

2) Yemeğinizdeki sodyum içeriğine her zaman dikkat etmelisiniz. Bazı tuzların sağlığa faydaları olsa da, insanların tükettiği tuzun çoğu işlenmiş gıdalardan gelir ve çok fazla tuz vücudunuza iyi gelmez. Kan basıncınızı düşük tutabilmek ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarını önleyebilmek için sodyum düzeyi düşük veya hiç içermeyen yiyecekleri aramak istiyorsunuz.

3) Dikkat etmeniz gereken son şey, yiyeceğinizin tam bir kaynaktan mı geldiği yoksa işlenmiş mi olduğudur. Bütün gıdalar diyetiniz için işlenmiş gıdalardan daha iyidir çünkü daha fazla besin değeri ve daha az sodyum içerirler. Ne yazık ki, tam gıdalar her zaman olmasını istediğimiz kadar popüler değildir ve işlenmiş gıdalar genellikle yediğimiz gıdaların büyük bir yüzdesini oluşturur. İşlenmiş içerik içermeyen yiyecekleri tercih ederek diyetiniz için iyi bir seçim yapabilirsiniz.

Zararlı Olabilecek Gıdalar Nelerdir?

Kasıtlı olsun ya da olmasın, kaçınmanız gereken bazı sağlıksız yiyecekler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  1. Taze et, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır, ancak ne tür et yemenin uygun olduğunu bilmek önemlidir. Paketlenmiş et satın aldığınızda, ne aldığınızı bilmek zor olabilir. Aşağıdakilere dikkat etmeniz gerekir:
  2. -Pişmiş etler çiğden daha iyidir çünkü bakterilerden kaçınmak istersiniz. Ancak, etin iyi pişmiş olduğundan emin olmak istersiniz. Etin rengine bakın ve beneklerin hala kırmızı veya pembe olmadığından emin olun. Etler pişirilmek için tasarlansa da, bu şekilde renklenmeleri gerekmez. Ayrıca etin yeterince yapıldığından emin olmak istersiniz, böylece içinde fazla nem kalmaz. Bu, vücudunuzun düzgün bir şekilde sindirilmesi için yemeğinizi daha sert ve daha zor hale getirecektir.
  3. -Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise bu etlerde koruyucu madde olup olmadığıdır. Çoğu zaman, koruyucular sizin için mutlaka kötü değildir. Bu anlamda satın aldığınız etin sağlıklı bir miktar olduğundan emin olmak istersiniz. Çok fazla koruyucu varsa, vücudunuz onu sindirmekte zorlanacak ve sağlığınız için bazı sorunlara neden olabilir.
  4. Gıda ile ilgili bir diğer büyük sorun da et ürünlerinde kullanılan hormon ve antibiyotik miktarıdır. ‘Hormonsuz’ veya ‘antibiyotiksiz’ olduğunu söyleyen yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Bunları yememek önemlidir, çünkü bunlar hormonlarınızı bozabilir ve vücudunuzun doğal işlevini bozabileceği gibi zamanla iç organlarınıza da zarar verebilir.
  5. Yemekten kaçınmak istediğiniz bir diğer şey de şarküteri ürünleridir. Şarküteri etler genellikle koruyucu ve kimyasallarla doludur. Ayrıca içlerinde çok fazla tuz vardır, bu nedenle uzun vadede yüksek tansiyona neden olacağı için içinde çok fazla tuz bulunan yiyeceklerden kaçınmak istersiniz.
  6. Sağlıklı yiyecek seçimleri söz konusu olduğunda, balığın diyetiniz için iyi olmadığını da unutmamak önemlidir. Balık ekmek olduğunda, genellikle çoklu doymamış yağlar olarak bilinen şeylerle kaplanırlar. Bu tür yağlar, vücuda sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi vermeden kan basıncını hızla artırdıkları için zamanla aşırı düzeyde yenildiğinde kalp hastalığına, kansere ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Panelenmiş ve bir restoranda servis edilen veya sandviç olarak servis edilen herhangi bir balığa karşı dikkatli olmak istersiniz.
  7. Pek çok insan sadece meyve ve sebze yiyerek sağlıklı olabileceğini düşünür, ancak çoğu zaman durum böyle değildir. Beslenme ile ilgili tüm noktayı hatırlamanız gereken yer burasıdır. Kalorileri düşük olduğu için meyve ve sebze yemek iyi bir seçim gibi görünebilir, ancak genellikle bunlardan et ve diğer yiyeceklerden aldığınız kadar çok besin almazsınız. Meyve ve sebzelerden yeterli besin alsanız bile, yine de diyetiniz için bazı etlerin olabileceği kadar iyi değildir.
  8. Çok fazla yağın diyetiniz için kötü olduğunu unutmamak önemlidir. Ne yazık ki, panelenmiş etlerin çoğunda çok fazla yağ bulunur ve vücudunuzun diğer sağlıklı kaynaklardan gelen besinleri düzgün bir şekilde emmesini engeller. İçlerinde çok fazla yağ bulunan etlerden kaçınarak vücudunuzun doğal besinleri emme yeteneğini sağlam tutmaya çalışmak istiyorsunuz.
  9. Sağlıklı yiyecek seçimleri söz konusu olduğunda iyi bir kural, çok fazla şeker veya tuz içeren hiçbir şey yememektir. İşlenmiş gıdaların çoğu, her ikisini de içerir ve uzun vadede vücudunuz için sorunlara neden olur.

Yorum Yap