Siz ne yerseniz sindirim sisteminiz de yediklerinizi yansıtır. Sindirim için yardımcı yiyecekleri içeren yazımızı okumaya devam edin.
Sindirim süreci, vücudunuzun yediğiniz yiyecekleri parçalamak ve ihtiyacınız olan vitaminleri, mineralleri, kalorileri, yağları ve proteinleri açığa çıkarmak için gereken birçok adımı gerçekleştirdiği ve ardından gerisini verimli bir şekilde temizleyip süpürdüğü karmaşık bir sistemik yapıya sahiptir. Çoğu insan, sorunsuz gitmedikçe bu içsel işleyişi düşünmez, ancak sorunlardan kaçınmak için proaktif olarak adımlar atabilirsiniz.
En kolay sindirim sağlığı ipuçlarından biri, sindirime iyi gelen yiyeceklerle tüketmektir. Sindirim, vücudunuzun yiyecekleri besin maddelerine ayırmak için kullandığı süreçtir. Vücut, besinlerdeki besinleri enerji, büyüme ve hücresel onarım için kullanır. Ancak, aşırı yemekten veya sizinle aynı fikirde olmayan yiyecekleri yemekten sindirim süreciniz ters gittiğinde, iyi beslenme kurallarını tekrar gözden geçirmeniz gerekmektedir.
Uzmanlar; alınan kalorileri fiziksel aktivite ile dengeleyerek çeşitli sağlıklı yiyecekler yenmesini önermektedir. Önerilen yiyecekler şunları içerir:
- Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri
- Meyveler, sebzeler, tuzsuz fındık ve tohumlar ve tam tahıllar
- Yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, fasulye ve bezelye, soya ürünleri ve yumurta
Peki ya süt ürünleri gibi yiyecekler sindirim sorunlarına neden olursa? Süt ürünlerinde laktozu tolere edemiyorsanız, laktoz içermeyen ürünleri deneyin. Laktoz, bazı insanlarda şişkinlik ve karın ağrısına sebep olabilen süt ürünlerindeki şekerdir. Laktoz emilim bozukluğu olarak adlandırılan bu durum genellikle zararsızdır, ancak aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:
- Şişkinlik
- İshal
- Gaz
- Mide bulantısı ya da kusma
- Mide bozukluğu
Lif, düzenli kalmamız gereken bitki besinlerinin sindirilmeyen kısmıdır. Liflerin kendisi GI (Gastrointestinal) enzimlerimiz tarafından sindirilmese de, bağırsaklardaki suyu emdikleri, bağırsak hareketlerini kolaylaştırdıkları ve uygun sindirim için ihtiyacımız olan sağlıklı bağırsak bakterilerini destekledikleri için lif açısından zengin gıdalar yemeliyiz. Önerilen lif gereksinimlerini karşılıyor musunuz?

Uzmanlar; kadınlar için günlük 25 gr lif ve erkekler için 38 gram alınmasını önerir. Bu, yağ ve şeker oranı yüksek gıdaların alımını azaltarak ve tam tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler ve kuruyemiş tüketiminizi artırarak yapılabilir.
Bu tavsiyenin yanı sıra, doymuş yağ oranı düşük ve sebze, meyve, kepekli tahıllar, baklagiller, soya ürünleri, kabuklu yemişler ve tohumlarda yüksek bir diyet yemek , sindirime yardımcı olacak mükemmel gıda kaynakları sağlar. Bu tür bitki bazlı diyet , LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Yüksek lifli gıdalar şunları içerir:
- Kabuklu elma
- Enginar
- Kuru fasulye
- Arpa
- Kara fasulye
- Kepek gevreği
- Brokoli
- Yeşil fasulyeler
- Yeşil bezelye
- Mercimek
- Armut
- Ahududu
- Bezelye
- Şalgam
Lahana Turşusu İle Sindirim Nasıl Hızlandırılır?
İçindekiler
- 1 Lahana Turşusu İle Sindirim Nasıl Hızlandırılır?
- 2 Yüksek Lifli, Az Yağlı Fasulyelerin Sindirime Faydaları Nedir?
- 3 Doğal Yoğurdun Bağırsaklardaki Sağlıklı Bakterilere İlişkisi Nedir?
- 4 Yiyecekleri Daha Hızlı Sindirmede Balık Yağının Rolü Nedir?
- 5 Sindirime Yardımcı Olan Zencefil’in Önemi Nedir?
- 6 Su Tüketimi ve Su İçme Alışkanlığının Sindirime Nasıl Katkıda Bulunur?

Lahana turşusunu sindirime yardımcı olan bir besindir. Bunun nedeni, lahana turşusu, ayran, ekşi hamur ve diğer fermente gıdaların, onları sindirmeyi kolaylaştıran faydalı bakteriler içermesidir. Laktoz intoleransı olan kişilerin yoğurt yiyebilmelerinin nedeni, fermantasyon sürecinin esasen laktozu önceden sindirmesidir. Denemek isteyebileceğiniz diğer bir fermente gıda ise kefirdir. Kefir de fermente sütten yapılmaktadır.
Yüksek Lifli, Az Yağlı Fasulyelerin Sindirime Faydaları Nedir?
Lif, sindirim için iyi olan gıdalarda görünmeyen temel üründür. Fasulye; yüksek lifli, az yağlı mükemmel bir besindir.
Kuru fasulye, bezelye ve mercimeklerin çoğuna ek olarak, diğer birçok meyve ve sebzenin yanı sıra tam tahıllar, ahududu ve enginar, yüksek lif içeriğine sahip diğer sindirim için iyi yiyeceklerdendir.
Doğal Yoğurdun Bağırsaklardaki Sağlıklı Bakterilere İlişkisi Nedir?

Sindirim sisteminizde yaşayan dost bakteriler sindirime yardımcı olur. Yoğurt ve probiyotik içeren diğer gıdalar bu pozitif popülasyonu oluşturur.
Yiyecekleri Daha Hızlı Sindirmede Balık Yağının Rolü Nedir?
Balık yağı sadece kalbinize değil, sindirim sisteminize de fayda sağlayabilir. Başlamak için, sindirim için iyi olan somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıkları diyetinize eklemekte fayda var.
Faydasını görmek için gereken balık yağı miktarı çok fazladır ve takviyeye ihtiyacınız olabilir. Doktorların ve araştırmacıların artık bildikleri, bir gastroenterologu ziyaret etmenin en yaygın nedenlerinden biri olan irritabl (huzursuz) bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerin balıklardan elde edilen omega-3 yağ asitlerini yeterince tüketmiyor olabileceğidir.
Sindirime Yardımcı Olan Zencefil’in Önemi Nedir?

Karın ağrıları ve mide bulantısı için geleneksel doğal besin olan zencefil, sindirim için harika bir besindir. Zencefil çayı, şekerleme veya hamile kadınlar arasında popüler bir doğal sindirim yardımcısıdır. Zencefilin faydalarını destekleyen araştırmalarda; Zencefil yayınlanan bir araştırmaya göre, yiyecekleri mideden üst ince bağırsağa taşıyan süreci hızlandırarak sindirime yardımcı olan bir besindir.
Su Tüketimi ve Su İçme Alışkanlığının Sindirime Nasıl Katkıda Bulunur?

Sıvılar, sindirime yardımcı olmakla beraber dışkınızın kolay bir şekilde atılmasını destekleyen bir içecektir. Aslında, takip edilmesi en kolay sindirim ipuçlarından biri gün boyunca susuz kalmamaktır. Su, sindirimi hızlandırmak için harika bir tercih olacaktır. Reflü varsa eğer kafeinli içecekler ve gazlı içeceklere dikkat etmenizde fayda var. Kafeinli ve gazlı içecekler mide ekşimesi için tetikleyici olabilir. Aynı zamanda kafein idrar söktürücü gibi davranarak sıvı kaybına da neden olabilmektedir.