1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Siroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilmelidir?


Siroz hastalığının can alıcı noktası, karaciğer organında rastlanılan bir hastalık çeşidi olmasıdır. Karaciğer yaklaşık 1,5-2 kilogram ağırlığında iç organların en büyüğü aynı zamanda en önemlilerindendir. Karaciğeri bu kadar önemli yapan sebepler, karaciğerin kendini yenileyebilme özelliğine sahip tek organ olması, kanın her türlü zararlı maddelerden arındırılmasında görev almasıdır.

Siroz, kronik karaciğer hastalığı olarak da adlandırılan, karaciğerde ileri derecede hasar oluşumuna verilen isimdir. Çeşitli sebepler sonucu karaciğerin hasar görmesi siroz hastalığının temel nedenidir. Siroz, karaciğer hücrelerini azaltarak karaciğeri giderek küçültür ve fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelir. Siroz bulaşıcı bir hastalık değildir.

Siroz Hastalığın Ne Sebep Olur?

Siroz hastalığının en yaygın nedeni alkol alımıdır. Alkol kullanımı haricinde Hepatit B ve Hepatit C gibi kronik hepatitler de etkin rol oynamaktadır. Siroz hastalığının bir başka nedeni olarak da kalp yetmezliği bilinmektedir. Uzun süreli ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı, da siroz oluşumunu tetikleyebilir. Hastalığın oluşumunda genetik faktörler de hastalığın oluşumunu tetikleyebilir.

Siroz Hastalığı Evreleri

Siroz hastalığı dört evreden oluşmaktadır. Hastalarda tedavi, hastanın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

1-) karaciğer dokusunun skarlaşma (yara yerinde plak oluşumu) başladığı evredir. Sirozlu karaciğer bu evrede tedavi sonucu eski haline döndürülebilir.

2-) Portal hipertansiyonun bozulması durumu ve bu durumla ilişkili olarak varislerin görüldüğü evredir.

3-) İleri düzey karaciğer skarlaşmasının oluştuğu ve karında şişliğin belirginleştiği evredir. Bu evre riskli ve karaciğer yetmezliğinin görüldüğü evredir.

4-) Bu evre son evredir. Son dönem karaciğer hastalığı olarak da tabir edilir. Tek tedavi seçeneği karaciğer naklidir.

Siroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Siroz hastalığı sinsi bir hastalık türüdür. Hastalığın başlangıcında belirti göstermez ancak ilerleyen safhalarda belirti göstermeye başlar. En sık görülen siroz belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Mide bulantısı
  • Ciltte örümcek ağını andıran kan damarları
  • Kan kusma
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Avuç içinde meydana gelen kızarıklık
  • Tırnaklarda beyazlaşma
  • Hormonal bozukluklar
  • Cilt darbelere karşı hassaslaşır
  • Ödem oluşabilir

Siroz Kanser Midir?

Siroz hastalığı kesinlikle kanser değildir ancak sirozun ilerleyen dönemlerinde kanserin artmış bir riski söz konusudur. Her siroz hastasında görülmemekle beraber hastaların bir kısmında kanser görülebilmektedir.

Siroz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Siroz henüz ilerlemeden teşhis edilirse, hastalığa neden olan sebepleri tedavi ederek oluşabilecek hasarları en aza indirgemek mümkün olabilir. Ancak hastalık ilerlemişse, karaciğer kendini yenileyemez hale gelmişse tek çare karaciğer naklidir.

Siroz teşhisi koyulan bir hasta alkol kullanımına son vermeli, yağlı yemeklerden ve karaciğeri yoracak besinlerden kaçınmalıdır. Tedavi edilemez veya tedavide ilerleme kaydedilemezse hastayı öldürebilir.

Yorum Yap